ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА, ПРАЗНИК ЖЕНА И ДЕЦЕ

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице један је од највећих хришћанских празника, а обележена је црвеним словом.

Српска православна црква данас обележева Велику Госпојину, односно празник Успења Пресвете Богородице, један од највећих хришћанских празника. Успење Пресвете Богородице или Међудневница је дан када се она вазнела на небо и предала свој дух у руке Спаситеља.

Народно предање каже да је богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је наџивела свог сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Како празнику претходи двонедељни пост, 28. августа посебно жене иду на причест јер се овај дан сматра празником жена и мајки.

У неким крајевима сматрају да је у периоду између две Госпојине, Велике и Мале најбоље брати лековито биље којим се лече заразне болести. По целој Србији тада се одржавају вашари и народни сабори. Велики број цркава и манастира Српске православе цркве слави овај празник као своју славу.

Широм Србије се данас одржавају вашари и народни сабори.

Једно веровање каже да данас не треба обављати послове у кући и око ње. То се нарочито односи на жене. Није добро радити било шта рукама нити започињати нове послове.

Свим верницима који данас славе, желимо срећну славу.