ДАНАС ПОЧИЊЕ СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНА МАНИФЕСТАЦИЈА „TOUR DE FRUŠKA“НА ФРУШКОЈ ГОРИ

Данас почиње дводневна спортско-рекреативна манифестација „Tour de Fruška“на Фрушкој гори која ће окупити више од 700 такмичара, саопштено је данас у Врднику на конференцији за новинаре.

„Имамо све услове да манифестација протекне у најбољем реду. У организацију су укључени Национални парк „Фрушка гора“, градске управе Новог Сада, Полицијска управа општине Ириг, Туристичка организација Војводине, комуналне и све друге службе, ради омогућавања што бољих организационих и безбедносних услова“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је уједно и председник Организационог одбора и иницијатор ове манифестације.

Према његовим речима, „Tour de Fruška“ има за циљ развој бициклизма и спорта уопште, али и целокупног туризма на Фрушкој гори.

„Ова манифестација представља нов поглед на здрав живот и на очување наше Фрушке горе и то је порука која мора да остане после овог догађаја – већа свест о потреби очувања природе и вредности које она има“, навео је председник.

Мировић је рекао да ће у тркама учествовати професионални такмичари, попут Ивана Стевића, једног од наших најуспешнијих бициклиста, али и велики број рекреативаца који ће моћи да се препусте уживању и истраживању стаза Фрушке горе. Председник је подсетио на то да ће бити организоване и трке за најмлађе учеснике.

Протеклих година, како је рекао, Покрајинска влада реконструисала је више од 50 километара путева на Фрушкој гори, оценивши да је она на тај начин постала доступнија туристима и посетиоцима из свих крајева, што ће се видети и током предстојећег викенда.

„Ово ће представљати почетак новог пута за Врдник и овај део Војводине. Свест о здравом животу и значају спорта треба да буде производ нашег заједничког рада и ове манифестације, која ће, верујем, у будућности постати традиционална“, рекао је Мировић.

Директор манифестације „Tour de Fruška“ Иван Арпаш рекао је да ће Врдник током викенда примити више од 700 спортиста и 100 привредника, истакавши да је жеља организатора да манифестација постане традиционална.

„Надам се да ће ′Tour de Fruška′ бити један од симбола Покрајине и драго ми је што сам део овог новог поглаваља. У најлепшем делу Војводине овог викенда окупиће се спортисти, породице, рекреативци и људи који воле спорт“, рекао је наш прослављени кошаркаш Жељко Ребрача, који је подржао манифестацију.

„Tour de Fruška“ почиње вечерас, када ће бити отворен Ноћни базар, који ће окупити велики број уметника, занатлија, произвођача здраве хране и винара из Покрајине, који ће посетиоцима представити гастрономска богатства Војводине и све њене лепоте и знаменитости.

У суботу, 21. маја, у 11 часова, стартоваће „Трејл трка“, за чије су такмичаре организатори припремили шумску стазу дугу 15 километара, којом се до сада није трчало и на неким деоницама је захтевна, али толико да могу да је заврше и они који имају основну физичку спремност.

Тог дана, око 16 часова, биће одржана и „Елиминатор трка“ на стандардним планинским бициклима, која је замишљена као кружна трка у дужини од 665 метара, за шта ће такмичарима бити потребно око три минута. Стартују по четири такмичара и вози се „на испадање“.

Организатори су водили рачуна и о свима онима који уживају у бициклизму, а не желе да се такмиче, па су за суботу у 15 сати припремили старт друмског изазова „Попов чот“, који ће се возити у у дужини од 48 километара, у пратњи полиције, по најлепшим деловима Фрушке горе.

У оквиру ове јединствене манифестације, у суботу у 12 часова, биће организоване две трке за најмлађе учеснике – дечја трка гуралица и дечји полигон спретности.

У недељу, 22. маја, у 11 часова стартује МТБ маратон, за такмичаре жељне изазова. На располагању су три верзије стазе по тежини, од 15, 38 и 58 километара. Прве две су намењене рекреативцима, док је трећа стаза дуга и знатно тежа, те се препоручује лиценцираним возачима.

У исто време у недељу стартоваће и трка електричних бицикала „Велика награда Врдника“, што ће бити прва трка тог типа у Србији. Такмичари који немају електрични бицикл могу унапред да га резервишу или на лицу места изнајме.