DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN HIGIJENE RUKU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama u okviru Globalne kampanje higijene ruku Svetske zdravstvene organizacije  „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, obeležava se danas, 5. maja, a ove godine, pod posebnim okolonostima borbe sa epidemijom COVID19, a pažnja je usmerena na centralnu ulogu koju imaju medicinske sestre i babice u obezbeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite, čiste nege i higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama  obeležava se na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije u 182 zemlje sveta i oko 22 000 zdravstvenih ustanova, ove godine pod sloganom „Medicinske sestre i babice, čista nega je u vašim rukama“. Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative SZO „zdravlje za sve“, jer je to praktičan i na dokazima zasnovan pristup sa pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema.

Republika Srbija se, kao članica pomenute Alijanse, i ove godine uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma i to aktivnostima koji će se kontinuirano sprovoditi tokom cele godine u okviru Kampanje za higijenu ruku, a akciju je do sada podržala 61 bolnica u Srbiji. Nosilac Kampanje za higijenu ruku 2020. godine je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“. Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama. Planirane aktivnosti obuhvataju procenu trenutnog stanja, dodatnu edukaciju i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika zaduženih za suzbijanje i prevenciju infekcija u bolnicama, donošenje odgovarajućih vodiča i preporuka, kao i nabavku dodatne opreme i sredstava za higijenu ruku u bolnicama, u skladu su sa globalnom inicijativom SZO.

Izvor: 013info