ДАНИ АКТИВИЗМА ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Глобална кампања „16 дана активизма“ обележава се у читавом свету и почиње данас, 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Циљ кампање је подизање свести јавности и предузимање активности за сузбијање насиља над женама и девојчицама.

У допису достављеном општинама, који потписује потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић,  позивају се локалне самоуправе да се и ове године укључе у акцију „16 дана активизма против насиља над женама“ тако што ће препознатљиву локацију или симбол града „осветлити“ у наранџасто, што је званична боја кампање, а симболизује оптимизам и будужност ослобођену од насиља над женама и девојчицама. Михајловић је, најављујући овогодишњу кампању, навела податак да готово половина жена у Србији, односно 1,7 милиона њих, доживи неки вид насиља, било да је реч о физичком, психичком, економском или о сексуалном узнемиравању и прогањању. Такође је истакла да насиље превазилази институције и законе, који су усклађени са међународним документима, нагласивши да је присутан висок ниво стереотипа и предрасуда и да је неопходна још већа едукација, која креће од малих ногу, из породице.

Општина Ковин укључује се у „16 дана активизма“ тако што ће препознатљиви информативни билборд на објекту Дома културе у Ковину, у центру града, бити осветљен у наранџасто до 10. децембра.

У наредних 16 дана, земље широм света, укључујући и Србију, указиваће на то колико је насиље недопустиво и да сви заједно морамо да се боримо против тога.

Извор: Општина Ковин