DANI BAČKOG PETROVCA: BOGAT PROGRAM DRUGOG DANA

Drugi dan proslave Dana Bačkog Petrovca obeležen je različitim događajima koji su bili održani širom ovog mesta. Svi posetioci su mogli da uživaju u različitim kulturno-umetničkim sadržajima, kao i takmičenjima u pravljenju tradicionalnih kobasica, kulena i rakije. Takođe, bile su održane i sportske manifestacije u cilju prezentovanja sportskih ekipa Bačkog Petrovca, koje su u prethodnom periodu beležile odlične rezultate, kako u fudbalu, tako i u odbojci i stonom tenisu.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Bačkog Petrovca Ondrej Bovdiš, kaže da je program povodom ove proslave osmišljen tako da budu obuhvaćene različite manifestacije, kako bi svi posetioci bili zadovoljni.

„U petak smo imali Svečanu akademiju u okviru koje smo, između ostalog, obuhvatili različite jubileje. Jedan od jubileja je bio i 130 godina od rođenja Samuela Štarkea koji je bio biskup Slovačke evangeličke crkve u tadašnjoj Jugoslaviji, takođe,bio je i predsednik Matice Slovačke. Između ostalog, on se lično založio da gimnazija koja je sada u Petrovcu bude upravo tu, pošto je prvobitno trebalo da bude u Novom Sadu. Zahvaljujući njemu, u Petrovcu smo imali i veći broj akademski obrazovanih građana. Obeležavali smo i jubilej 95 godina fudbala, 90 godina odbojke i 50 godina stonog tenisa u Bačkom Petrovcu”, kaže Bovdiš.

foto : V. Jovanović

 

Kako Bovdiš navodi, u Bački Petrovac su ovim povodom pristigli gosti iz partnerskih gradova ovog mesta. Predstavnci grada Martin i Košice iz Slovačke Republike, kao i grada Nadlak iz Rumunije, bili su specijalni gosti, a posetioci iz Košica su i nastupali sa svojim folklornim pesmama, predstavljajući ono što su radili cele godine.

„Na samom trgu je i sedište Udruženja petrovačkih žena. U okviru njihovih prostorija je postavljena izložba pod nazivom „U seljačkom domaćinstvu“. Ta izložba je postavljena kako bi se dočarao nekadašnji izgled petrovačkog domaćinstva.

foto : Medija Portal

Takođe, oni kuvaju svadbarski kupus i organizuju prodajnu izložbu torti.

foto : V. Jovanović

U parku Mateja Čanjija imamo prodajnu izložbu cveća. U dvorištu Mesne zajednice organizujemo takmičenje u izradi najbolje sveže petrovačke kobasice, kao i za najbolji petrovački kulen i rakiju koja se ovde tradicionalno proizvodi. To želimo da prezentujemo posetiocima, kako bi imali priliku da vide kako se pravi tradicionalna petrovačka kobasica”, rekao je Bovdiš.

foto : Medija Portal

Što se sutrašnjeg programa tiče, predsednik Mesne zajednice Ondrej Bovdiš izdvaja sportska takmičenja, kao i odigravanje pozorišne predstave.

„Za nedelju imamo u planu neke sportske sadržaje. Lovci organizuju takmičenje u pogađanju glinenih golubova. Imamo turnir stonotenisera, fudbalsku utakmicu, a i šahisti imaju svoj turnir. Uveče je planirano održavanje pozorišne predstave. Program je dosta bogat i svaki posetilac može naći nešto što će ga privući”, zaključio je Bovdiš.