ДАНИ БУГАРСКЕ У ВОЈВОДИНИ 2018

На празник једног од највећих бугарских светитеља Св. Јована Рилског, по старом календару 19. октобра 2018. – Удружење српско-бугарског пријатељства из Новог Сада уприличило је дводневну манифестацију посвећену бугарској националној мањини у Војводини.

Само Удружење српско-бугарског пријатељства постоји од 2013. а његов оснивач је Зоран Бајић Баја, наш најпознатији професионални путолог на релацији Србија–Бугарска. Уједно се навршила година постојања емисије „Пријатељска реч” која се емитује на бугарском језику на таласима Радија Новог Сада.

Вече бугарске кухиње и музике звучало је као занимљив изазов за редакцију портала Vojvodjanske.rs, те смо смо вероватно једини новинари који су се данима унапред добровољно пријавили да испрате ову манифестацију, тј. њен завршни део на који су дошли и овдашњи Бугари, али и гости из Бугарске.

За музику су се побринули фолклораши Фолклорног друштва „Теодора” из Ниша, удружење „Шопско оро” из Панчева, као и ветерани КУД „Соња Маринковић из Новог Сада. У остатку вечери, атмосферу је правио фантастични музичар Дражен Ступар уз пробрану српску и македонску музику. Играли смо до оних сати колико закон дозвољава!

Што се тиче кухиње, за њу се побринуо један од наших најпознатијих шефова кухиње, маестро Стамбол Гештамов. Рођен је у околини Димитровграда, а као дугогодишњи шеф кухиње београдског Интерконтинентала (који је прерастао у Краун плазу) кувао је свим познатим светским фацама, од Арафата и Индире Ганди, до Орсона Велса, Паваротија и Бочелија.

И не стоји више константација „да има ни много, ама се не познавамо”! Званично најављујем да долазимо у српско-бугарско пријатељство и за Св. Саву, и све остале поводе, те нас одмах убележите.

 

За Vojvodjanske.rs, шопско играла и густирала: В. Раонић