„ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ“ СЛАВЕ ПУНОЛЕТСТВО

Данашњи празник Ћирила и Методија слава је општинске манифестације од значаја и истоименог удружења из Баваништа, „Дана ћирилице“. Резањем колача у храму СПЦ у Баваништу, започеле су свечаности поводом овогодишњих, 18. по реду „Дана ћирилице“. Како најављује председница удружења и организатор Сабора од самог почетка, Вера Секулић, централни програм почеће сутра – у суботу, 25. маја у 12 сати у просторијама ОШ „Бора Радић“ у Баваништу – свечаном доделом награда.

Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, на који је ове године стигло безмало 3.500 радова, од којих је из  дијаспоре више од 500. Жири је наградио 104 ученика и исто толико похвалио. Сви награђени и похваљени учесници добиће дипломе, похвале и вредне књиге, купљене уз помоћ Министарства просвете, или добијене од издавача, а сви учесници конкурса из дијаспоре добиће признање „Чувар српства“. 

Поред награђене деце, њихових наставника и родитеља, додели награда ће присуствовати и чланови жирија, дечји песници, представници Срба у Румунији, представници локалне самоуправе и други. Током поподнева ће се одржати и округли сто о ћирилици.

У програму поводом пунолетства јединствене манифестације Ћирилици у част посебно ће се представити фолклор ученика Руске школе из Новог Београда, као и чланови КУД-а домаћина, „Аца Обрадовић“. За децу која ће доћи из целе Србије и региона, приређене су радионице калиграфије, веза, керамике, плетења цветних венаца, а биће приказан и обичај Другања на „побусани понедељак“ (понедељак по Малом Ускрсу). И ове године Актив жена „Дуга“ из Баваништа организује такмичење за најлепши и најукуснији колачић.

Извор: Општина Ковин