„ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“ – КУЛТУРА ЈЕ НИТ КОЈА ПОВЕЗУЈЕ СВЕ СЛОВЕНСКЕ НАРОДЕ, АЛИ И ТЕМЕЉ ЗА ЈАЧАЊЕ БУДУЋЕ САРАДЊЕ

У Великој дворани Културног центра “Брана Црнчевић” у Руми синоћ је отворена 14. манифестација „Дани словенске писмености и културе“. Манифестација представља веома важан културно-уметнички догађај не само за Руму, већ и за Срем, Србију, али и све словенске земље, јер афирмише богато културно наслеђе.

Поред веома важног духовног сегмента манифестације, она се великим делом бави и културним наслеђем, али и савременим културно-уметничким појавама на културној мапи свих словенских земаља.

Манифестацију сваке године прати велики број младих људи, који се са ентузијазмом укључују у очување и промовисање словенске културе. Њихова посвећеност и енергија доприносе да се богато културно наслеђе преноси на нове генерације и остаје живо и релевантно у савременом друштву, оценила је на отварању манифестације председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић.

Месец мај је период од великог духовног и културног значаја за словенски народ у целини, а 24. мајa се празнује велики дан међу словенским земљама, дан Светих Кирила и Методија – учитеља и просветитеља словенских и манифестација заправо слави ове светитеље.

Традиционалну бесецу на отварању манифестације одржао је др Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу, напоменувши да је свака манифестација Дани словенске писмености и културе поновни сусрет са словенском браћом Ћирилом и Методијем, али и са својим бићем, својим идентитетом, нагласивши притом важност очувања језик и писма, јер су они нешто што смо преузели од наших предака и што ћемо оставити нашој деци.

Духовну поуку дао је архијерејски намесник румски протопрезвитер-ставрофор Сретен М. Лазаревић истичући љубав, у садејству са Богом, као важан покретач свега доброг, које оплемењује не само појединца, него целу заједницу, све нас.

Свечаност отварања манифестације увеличали су чланови АНИП-а Бранко Радичевић, хор Карловачке богословије под управом диригенткиње Миле Радонић, Еди Тајм најбољи српски гајдаш, a публика у Великој дворани КЦ-а је погледала и краткометражни филм „Старословенски споменици из X и XI века“.

Као и увек почетак манифестација обележила је изложба икона и калиграфских радова ученика румских школа.

Данас су на програму манифестације два занимљива догађаја, оба се одржавају у читаоници Градске библиотеке. Од 13 часова Наташа Катић ће говорити на тему „Ко је Славка Суботић“, док ће у 19 часова бити представљен каталог библиотека фрушкогорских манастира.

Извор: Општина Рума