ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ

У циљу промоције Републике Српске сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, представља природне лепоте, туристичка места и руте, угоститељство, кулинарство и вино, презентује инвестиционе могућности, и као најбитније учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.

Синоћ је свечаном академијом у Комбанк дворани у Београду почела традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“. Велики број гостију из јавног живота Србије, Републике Српске, региона и дипломатског кора поздравио је председник РС, Милорад Додик.  Србија је незаобилазан фактор мира и стабилности на Балкану и најважнија земља која показује љубав према РС, рекао је отварајући манифестацију председник РС Милорад Додик.

Градећи мостове, вртиће, путеве, Србија је много помогла Републици Српској, а у Источном Сарајеву ће 5. октобра, бити отворена болница која ће се звати „Србија“, рекао је Милорад Додик отварајући манифестацију.

Председник РС је нагласио да су Срби увек желели да живе у слози и миру.

„Срби немају ни потребе ни разлога да се повуку ни под једним захтевом који је на уштрб наших националних и државних интереса, зато је важно за нас у РС да Србија успе и потребно је да се окупимо око наших и државних интереса“, поручио је Милорад Додик.

Република Српска је била, јесте и биће један од наших спољнополитичких приоритета, нагласио је министар одбране Србије.

„Биће увек простор на коме ће Република Србија показивати колико је спремна да помогне, колико је важно како живе Срби без обзира где они живели. Република Српска увек може да рачуна на подршку и помоћ Републике Србије“, рекао је Вулин.

Без обзира где живели, Срби јесу и морају да буду једно, то нам намеће наше порекло, историја, култура, цивилизација и наша потреба да се изборимо за опстанак, изјавио је Вулин.

Додао је да Срби, без обзира на то где живе, „само ако су једно, могу да се надају да ће једном и заувек решити своје национално питање и да ће заиста опстати у овом суровом свету када су у питању народи који нису превише бројни, али народи који имају велику историју“.

Манифестација Дани Републике Српске у Србији организује се са жељом да грађанима Србије представи културу, уметност, науку, просвету и привреду Републике Српске и трајаће до 8. септембра у 19 градова и општина у Србији.

Нови Сад  ће дати свој допринос данима РС у Србији кроз организацију концерта групе “ОНЕ ТРИ”, који ће се одржати 05.  септембра у 20 часова у Великој сали Културног центра Новог Сада, док се велики концерт „Стазама завичаја“ припрема  на Тргу слободе, у четвртак 6. Септембра са почетком у 19 часова и 30. минута. На концерту ће настуити певачке групе и фолклорни ансамбли.

Концерт је у организацији Фонда  за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине и Представништва Републике Српске у Србији.

Као и у претходним годинама, своју несебичну помоћ у организацији концерта „Стазама завичаја“ исказали су Покрајинска Влада и Град Нови Сад.