,,ДАНИ СУНЦА У КУЛИ“ 12. ПУТ ОДРЖАНИ У СТШ ,,МИХАЈЛО ПУПИН“

У Средњој техничкој школи ,,Михајло Пупин“ у Кули по 12. пут је одржана манифестација ,,Европски дани сунца у Кули“. Ова манифестација одржава се са циљем промовисања употреба соларне енергије, приказивања најновијих система и достигнућа у овој области и повећања свести о значају енергетске ефикасности и заштите животне средине у нашој средини и у Републици Србији.

Учесници дванаесте манифестације и стручног скупа могли су да се упознају са системима из ове области који су постављени на Полигону за обновљиве изворе енергије који се налази у дворишту школе, а организоване су и посете ученика основних школа ,,Петефи Бригада“ и ,,Иса Бајић“, ученика Економско-трговинске и СТШ ,,Михајло Пупин“, као и представника Заједнице електротехничких школа, Актив Нови Сад.

По речима Михала Кржачека,  професора ове школе, деци је полигон врло интересантан и постављају занимљива питања, па апелује и на друге грађане да дођу и да виде шта се све може направити од енергије сунца, ветра или воде:

,,Данас имамо пуно сунца, то смо обезбедили, а што се тиче осталог имамо четири предавача, госте из Министарства енергетике, из Покрајинског секретаријата и из основних и средњих школа и најслађе госте из Предошколске установе ,,Бамби“. Они имају прилике да обиђу овај полигон, где могу да виде како се користе обновљиви извори енергије. Изузетно ми је драго што се деци полигон допада. Интересантно им је, без обзира на то да ли су девојчице или дечаци. Деца од 5 – 6 година постављају врло интересантна питања, а тек ова старија, тако да је стварно занимљиво доћи и видети шта се може направити од енергије сунца, ветра или воде“.

По речима Јелене Алексић, која је у школи испред ГИЗ-а који већ три године заредом подржава ову манифестацију, циљ сарадње је, осим ширења свести о обновљивим изворима енергије, свакако и подршка организацијама цивилног друштва:

,,Наша сарадња са ЕТШ ,,Михајло Пупин“ је сада већ дугогодишња. Ово је трећа година како подржавамо манифестацију ,,Европски дани сунца у Кули“, а циљ сарадње је да се, поред тога што ће се прошити свест о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности, такође и подршка организацијама цивилног друштва попут Друштва за обновљиве изворе енергије Кула из разлога што сматрамо да на тај начин можемо да допринесемо да касније они спроводе ту промоцију енергетске транзиције“.

На стручном делу скупа, у свечаној сали школе, гостима се на посети захвалио председник Општине Кула, Дамјан Миљанић. Говорници су потом одржали неколико предавања. Наташа Трифуновић, из Министарства рударства и енергетике, одржала је предавање на тему стања и перспективе обновљивих извора енергије. Милош Костић, представник фирме ,,MT-KOMEX“ из Београда, говорио је о малим соларним електранама. Присутни су имали прилику да чују искуства изградње соларних фотонапонских електрана компаније ,,НИС“ од стране предавача Растислава Крагића, а напослетку је представник фирме ,,Schneider electric“, Дарко Зељковић, говорио о соларним пуњачима. На крају програма, организована је традиционална посета Ветропарку у Кули.

Извор: Општина Кула