,,ДАНИ СУНЦА У КУЛИ“ ПО 12. ПУТ У СТШ ,,МИХАЈЛО ПУПИН“

Средња техничка школа ,,Михајло Пупин“ у Кули ове године ће, по 12. пут, бити домаћин манифестације и стручног скупа ,,Европски дани Сунца“. Ова манифестација одржава се са циљем промовисања употребе соларне енергије, приказивања најновијих система и достигнућа у овој области и повећања свести о значају енергетске ефикасности и заштите животне средине у нашој средини и у Републици Србији.

Програм ће почети 10. маја од 9 часова, када ће учесници ове манифестације и стручног скупа моћи ће да се упознају са системима из ове области који ће бити постављени на Полигону за обновљиве изворе енергије, уз организоване посете ученика основних школа ,,Петефи бригада“ и ,,Иса Бајић“, ученика Економско-трговинске и СТШ ,,Михајло Пупин“, као и представника Заједнице електротехничких школа, Актив Нови Сад.

Када је реч о стручним предавањима, први предавач, Наташа Трифуновић, из Министарства рударства и енергетике, одржаће предавање на тему стања и перспективе обновљивих извора енергије. Затим ће Милош Костић, представник фирме ,,MT-KOMEX“ из Београда говорити о малим соларним електранама. Присутни ће имати прилику да чују искуства изградње соларних фотонапонских електрана компаније ,,НИС“ од стране предавача Растислава Крагића, а напослетку ће представник фирме ,,Schneider electric“, Дарко Зељковић, говорити о соларним пуњачима. На крају програма, биће организована традиционална посета Ветропарку у Кули.

Председник Управног одбора, спец. техничких наука и виши педагошки саветник, Марјан Иванов, позвао је све заинтересоване грађане да испрате ову манифестацију и да приуствују изузетно атрактивним и значајним предавањима:

,,10. маја по 12. пут се организује манифестација ,,Европски дани сунца“ у Кули. Ова манифестација организује се од стране Друштва за обновљиве изворе енергије и Средње техничке школе ,,Михајло Пупин“. Манифестација се састоји из два дела – први део је на полигону за обновљиве енергије, где ће бити презентовани најновији системи из ове области, као и нови начини на које се користи соларна енергија. У свечаној сали, затим, имамо свечана предавања која су изузетно атрактивна и значајна, не само за наше ученике, већ и за све који су заинтересовани. На овај начин промовишемо обновљиве изворе енергије и развијамо свест код ученика и грађана. Наша школа ће бити Регионални центар за обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност. Нећемо бити само неко ко ће репродукује знање, него ћемо радити и одређена истраживања и тако напредовати у струци“.

Он је истакао да ове године уписују 5. генерацију смера Електротехничар обновљивих извора енергије који је врло перспективан, па тако ученици одмах након завршене средње школе, уколико се не одлуче на даље школовање, добијају могућност запослења:

,,Наредне године уписујемо 5. генерацију смера Електротехничар обновљивих извора енергије. Ученици који желе да остану на 4. нивоу имају могућност запослења. Пре месец дана из Новог Сада нам је дошла компанија ,,Solar energy“ која је тражила од нас ученике које би могли да запосле, па су неки од њих већ почели да раде и имају врло лепе плате. У току је договор да се још неколико заинтересованих ученика запосли на истом месту. Није ми циљ да наши ученици иду ван наше државе, али тај посао је на западу још више плаћен. Они који желе да наставе да студирају имају могућност на Факултету техничких наука у Новом Саду и имају проходност у сваком смислу. Они са 4. степеном не могу да буду пројектанти, али могу да буду у пројектном тиму и моје лично мишљење је да је оно што је за здравство превентива за нас је едукација. Она мора да се гради деценијама, а важно је подићи свест о примени обновљивих извора енергије“.

Извор: Општина Кула