ДАНИ ТРАДИЦИЈЕ У КУЛИ ПРИВУКЛИ ВЕЛИКИ БРОЈ ПОСЕТИЛАЦА

Манифестација Дани традиције у организацији Мађарског културног центра „Непкер“, привукла је и ове године велики број посетилаца. У оквиру манифестације одржани су бројни садржаји од такмичења у кувању овчијег паприкаша преко спортских надметања – турнира у малом фудбалу и надвлачењу конопца, продајној изложби ручних радова и рукотворина, играонице за децу до  културно уметничког програма у којем су учествовале фолклорне групе мађарског културног центра „Непкер“, Културно уметничког друштва „Србија“ и фолклорна група из побратимљеног града Калоче из Мађарске.

У оквиру манифестације присутне су поздравили представници локалне и покрајинске администрације, као и Националног савета мађарске националне мањине, а  ђацима првацима у Основној школи „Петефи
бригада,  која ће наставу  похађати на мађарском језику у “ уручени су поклон пакети са школским прибором.

Ове године је у такмичењу у кувању овчијег паприкаша учествовало педесетак екипа, а најбољи паприкаш спремили су ловци Ловачког друштва „Фазан“ из Куле. Они су као награду добили позив да учествују у традиционалној манифестацији Дани паприке у мађарском граду Калочи.

На крају програма наступила је позната мађарска певачица Хенријета Дер.

Манифестацији су присуствовали председник Општине Кула Велибор Милојичић, председница Скупштине општине Кула Татјана Квасни, Михаљ Њилаш, покрајински секретар за образовање, Отот Роберт, заменик
покрајинског секретара за пољопривреду, Драгана Потпара, покрајинска посланица, Габријела Клинка, представница Националног савета мађарске националне мањине и делегација града Калоче на челу са градоначелником доктором Јожефом Балинтом, Јухас Балинт, руководилац Фондације „Посперитати“, Роберт Фејстамер, председник Општине Кањижа.

Оно што је веома важно истаћи да је 11. манифестација Дани традиције први пут суфинанисрана средствима Европске уније. Наиме, средства су одобрена у оквиру Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија, на основу ког су општина Кула и побратимљен град Калоча добили средства за Пројекат „Старе навике у новој одећи“.

Извор: Општина Кула