“ДАНИ ТРАДИЦИЈЕ“ У ЗНАКУ ПРИЈАТЕЉСТВА И ОЧУВАЊА МАЂАРСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

Протеклог викенда у Кули на спортским теренима на Гедеру одржани су петнаести по реду “Дани Традиције“. Ова традиционална манифестација у организацији Мађарског културног центра “Непкер“ почела је у петак, 2.9.2022. године, отварањем изложбе у Ликовној галерији Културног центра Кула. Ове године посетиоцима је представљена изложба сликара др. Адела Шавфара. Дела су инспирисана пределима и ситуацијом из Јемена, одакле је и сам аутор који живи и ради у Калочи. Изложбу су отворили галериста Снежана Давидовић, председник општине Кула, Дамјан Миљанић, заменик председника општине Кула Карољ Валка, заменик градоначелника Калоче Золтан Шимон и аутор. Поред многобројних гостију и органитзатора, свечаности су присуствовали представници Савета националних мањина, представници локалне самоуправе и гости из Калоче. Овом приликом Карољ Валка истакао је значај овакве манифестације како за саму општину Кула, тако и за мађарску националну мањину.

Другог дана манифестација је почела турниром у малом фудбалу, у којем је учествовало осам екипа из Сивца, Бачког Доброг Поља, Руског Крстура, Куцуре, Куле и Калоче. Током читавог дана манифестације за све генерације био је организован културно забавни програма- турнир средњовековне традиционалне борилачке вештине, играонице и забавни парк, а на штандовима су посетиоци имали прилику да погледају и купе рукотворине и прехрамбене производе домаће производње. У делу културног програма наступили су фолклорни ансамбли из Калоче “Црвена ружа“, МКЦ ,,Непкер“, и КУД „Србија“ из Куле. Већ традиционално  женски форум ОО Кула “Саеза војвођанских мађара“ су уручили поклоне ђацима првацима који наставу похађају на мађарском језику. Након што је у општинској управи потписали обновљен Споразум о сарадњи између Куле и Калоче, присутнима су се придружили и представници ове две локалне самоуправе. Посетиоце су поздравили, председник општине Кула, Дамјан Миљанић који је предочио да “Дани Традиције“ сваке године оправдавају своје постојање, заменик председника општине Кула, Карољ Валка, Арон Шутуш, председник Завода за културу војвођанских Мађара и др. Геза Филвиг, градоначелник Калоче.

За такмичење у кувању овчијег паприкаша ове године се пријавило преко педесет екипа, а према оцени стручног жирија најбољи паприкаш скувала је екипа “Зачин“ из Дорослова. Они су као награду добили пехар, док је друга била екипа “Главно јело је салата“ из Куле, а треће место заузела је екипа “Чуке“ такође из Куле.

Прослави су осим, бројних грађана из Куле и околине присуствовали и представници Савета националних мањина, представници Покрајинске Владе, многобројни представници локалне самоуправе, представници верских заједница, као и други бројни представници локалних самоуправа из околиних општина.

Извор: Општина Кула