ДАНИ ВИНА У ИЂОШУ

У Иђошу су по 23. пут одржани „Дани вина“ у организацији Удружења винара и виноградара „Шасла“, а манифестацији је присуствовао градоначелник Никола Лукач.

Приликом посете манифестацији, први човек града честитао винарима и виноградарима предстојећу славу Светог Трифуна и пожелео им добру годину, успешну бербу и квалитетно вино:

– Видимо да је квалитет вина сваке године на све вишем нивоу и да мукотрпан труд и рад виноградара доноси успех. Удружење „Шасла“ води рачуна о целом овом региону и на посебан начин репрезентује и сам Иђош, као и Кикинду. Виногради су и освештани, што је и мотив више да људи раде још боље и да вина буду квалитетнија. Честитам победницима, као и свима који су донели вина на такмичење. Град Кикинда и Месна заједница Иђош, заједно на „Шаслом“, наредне године организоваће такмичење на још вишем нивоу – истакао је градоначелник Никола Лукач.

На традиционалном догађају предато је 214 узорака вина. Генерални победник такмичења, као и прошле године, било је вино црвени „мерло“ „Тарашки виногради“ из Тараша:

– Вино су направили чланови, има нас тридесетак и имамо око 15 хектара под виноградима. Ради се о сорти црвеног вина „мерло“. Ово је већ друга година да побеђујемо – рекао је Милош Маровац из победничког Удружења виноградара „Тарашки виногради“.

Титулу градског победника однео је Подрум „Кепул“ из Иђоша са вином бели „бургундац“:

– Поносни смо, јер смо признање освојили у нашем месту. Бели „бургундац“ већ је имао успеха и на такмичењима и на тржишту. Златне медаље на Данима вина освојили смо и са осталим сортама: рајсним ризлингом и моравом – објаснила је Јелена Степанов из Подрума „Кепул“.

На такмичењу у Иђошу, од 214 узорака, награђено је било 179:

– Поделили смо 47 златних и 66 сребрних и бронзаних медаља. Вина су донета углавном из Бачке и Баната, а имали смо учеснике и из Београда и Северне Македоније. Узорке је оцењивало пет комисија са 22 еминентна оцењивача, који су похвалили приспеле узорке – изјавио је Бранислав Бројчин из Удружења „Шасла“.

Извор: Град Кикинда