ДАНИЈЕЛА ПЕРИШИЋ: САВРЕМЕНИМ КРАЉИЦАМА И КРАЉЕВИМА

Једна од 7 Светих тајни је брак, што јасно говори о његовом значају за човечанство. Неретко можемо чути: „Ми живимо у дивљем браку и баш нам је супер!“, „Ми се волимо и зато нам не пада на памет да живимо заједно и све покваримо!“ или „Ми живимо у модерном браку, свако има свој живот, а делимо трошкове око деце и куће“. Када нешто од наведеног чујете, једноставно је немогуће да се не запитате у којем тренутку људске историје је брак променио свој смисао?

За некога, ко има породицу и „брачни стаж“, ово је занимљиво питање, зар не? Када је и ко круну љубави прогласио дивљом, непотребном, стегом? Заправо, управо они који брак дефинишу на тај начин, треба да прочитају ове редове.

У ријалитијима, таблоидима, разним talk show емисијама, љубав је предмет подсмеха и поруге, а са њом и брак. Зато је веома важно да подигнемо свој глас, да станемо у одбрану брака, јер ћемо самим тим устати против отуђености, разврата, самољубља. Говорећи о љубави, о узајамном давању, дељењу добра и зла, стварању породице, ми показујемо и личну одговорност према заједници.

Породица је основна ћелија друштва. Брак је њен штит од лошег спољашњег утицаја, свих животних недаћа, темељ здравог живота, васпитања, образовања,. Љубав нам је дата да је дајемо, да из ње стварамо и градимо. Она није ни заљубљеност, а ни телесно задовољство, већ суштина постојања. Зато и јесте крунисана браком.

Дуговечну лозу имале су породице које су поносно носиле и чувале своју круну. На нама, модерним краљицама и краљевима, остаје да чинимо исто то.

Ауторка Данијела Перишић

Извор: Српски покрет Двери