„ДЕБАТУЈМО ЗАЈЕДНО“

Гимназија “Душан Васиљев” и Економско-трговинскa школa, у сарадњи са Локалним омбудсманом Града Кикинде, Миланом Новаковићем, у циљу развијања говорничких вештина кикиндских средњошколаца и промоције људских права, организовали су у Народном позоришту такмичење средњих школа у дебати под називом “Дебатујмо заједно”. Прво место освојили су ученици Гимназије “Душан Васиљев“, а градоначелник Кикинде, Никола Лукач уручио је дипломе најбољим учесницима. Програму су присуствовале и чланице Градског већа Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

“Град Кикинда гаји дугу традицију подршке младима, а поготово ме радује чињеница што је ово такмичење одржано на иницијативу самих ученика, који су имали прилику да дебатују на разне теме, да изнесу своје мишљење и нама покажу своје вештине. За нас су сви победници, а пуна сала Народног позоришта нам даје знак да је ово прави начин креирања још бољег друштва у ком живимо“, истакао је градоначелник.

Првопласирани гимназијалци обрадили су тему цензуре јавних личности:

“Имала сам сјајан тим са којим сам учествовала и врло смо поносни на оно што смо учинили. На овакав начин се негује вештина комуникације, вежбамо наше самопоуздање и стичемо нова сазнања која нас чекају у животу“, надовезала се Анђела Белош, ученица Гимназије “Душан Васиљев“.

Циљ организовања овакве врсте програма било је развијање културе дијалога, критичког мишљења, као и комуникационих вештина ученика кроз јавни наступ, али и подизање свести младих о значају унапређења људских права и слобода:

“Заиста се надам да ћемо наставити са овим такмичењем јер смо подстакли и друге локалне самоуправе да размишљау о организацији ових такмичења, тако да ми је идеја да направим такмичење вероватно у Крагујевцу и Краљеву, што значи да идеја може да заживи на нивоу целе земље, што ће бити заиста корисно и лепо“, додао је локални омбудсман, Милан Новаковић.

Теме којим су се такмичари бавили биле су о обавезном војном року, усвајању деце и брака истополних заједница, о веронауци као обавезном предмету у школама и цензури јавних личности као средству за заштиту друштва:

“У ери технологија, једног динамичног света, ова деца су се јако добро снашла и показала зрелост о значајним друштвеним темама. Говорници су били сјајни и било их је задовољство слушати“, рекао је председник жирија проф. др Невенко Врањеш, државни омбудсман Босне и Херцеговине.

Извор: Град Кикинда