ДЕЦА ДЕЦИ О ДЕМОКРАТСКОЈ КУЛТУРИ – ДЗЕЦИ ДЗЕЦОМ О ДЕМОКРАТИЧНЕЙ КУЛТУРИ

У основној школи Јован Јовановић Змај у Ђурђеву данас од 12 сати почело је обележавање Дана демократске културе чији је циљ подизање свести и квалитета образовања – подизање демократске културе.

Овај дан се обележава у оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ с тога су све активности кроз различите радионице и мултимедијалне презентације указивале на значај интеркуртуралности, антидискриминације и толераније. Обележен је у исто време на петнаест места у ОШ – учионицама, спортској сали, школском дворишту и зборници. Организоване су разне активности у којима су учествовали ђаци са својим учитељима и наставницима, као и гости који су презетовали свој рад на исту тему. Зато је поред лепих порука о понашању, презентације раличите народне ношње и јела, презентован и рад Дом за душевно оболела лица из Чуруга, Азил за животиње у Ђурђеву и други.

Приказивали су и говорили о културној различитости, презентован је вредносни систем школе и различитост у сваком погледу с тога су садржаји промовисани на српском, ромском, русинском и енглеском језику.   

У оквиру пројекта активности су реализоване у више школа у Србији. Програм реализује Министарство просвете, науке и технолошки развој уз подршку других релевантних партнера, а орґанизује га школски колектив, домаћин. Пројекат финасирају Европска унија и Савет Европе кроз заједничке програме Савета Европе и „Horizontal Facility“ за Западни Балкан и Турску. Предвиђено је да пројекат траје две године, а завршава се у марту следеће године и за ово време спороведено је више тематких активности у школама.

За vojvodjanske.rs : Б. Ђурђев 

У основной школи Йован Йовановић Змайу Дюрдьове нєшка од 12 годзин почало означованє Дня демократичней културе чиї циль подзвигованє свидомосци и квалитет обрзованя – побудзованє демократичней култури.

Означени є у рамикох проєкта „Даванє пориву демократскей култури у школох“ прето шицки активносци дзекуюци розлични роботньом и мултимедиялним презетнацийом спозорйовали на значносц интеркуртуралносци, антидискриминациї и толераниї. Означени є у исти час на петнац местох у ОШ – учальньох, спортскей сали, школским дворе и зборнїци. Орґанизовани розлични активносци у котрих участвовали школяре зоз своїма учителями и наставнїками, як и госци котри презентовали свою роботу на исту тему. Прето попри красних порученьох о справованю, презентациї розличней народней шмати и єдлох, презенована и робота Дому за психично хори особи зоз Чуроґу, Азил за животинї з Дюрдьова и други.

Приказовали и гуторело о културней розличносци, презентовани вредносни систем школе и различносци у каждим попатрунку, прето содержаї були промовисани на сербским, ромским, руским и английским язику.

У рамикох проєкта активносци реализовани у вецей школох у Сербиї. Програму реализує Министерство просвити, науки и технолоґийоного розвою з потримовку релевантних партнерох, а орґанизує школски колектив, домашнї. Проєкт финасує Европска уния и Совит Европи дзекуюци заєднїцкей програми Совита Европи и „Horizontal Facility“ за Заходну Европу и Турску. Предвидзене же би проєкт тирвал два роки, а закончел ше у марцу шлїдуюцого року и за тот час реализоване вецей тематски активносци у школох.

За войводянски.рс : Б. Дюрдєв