ДЕЦА ИЗ ГРАЦА И ТОПОЛЕ У ПОСЕТИ РУСКОМ КРСТУРУ И КУЛИ

У оквиру Међународног пројекта ,,Срце срцу“, који се одржава у циљу дружења деце из дијаспоре са децом из Србије ради очувања језика, традиције и културе, деца из Граца, у друштву деце из Тополе и из села Гараши код Аранђеловца посетила су Руски Крстур и Кулу и том приликом представљени су им народна традиција и обичаји народа и националности наше општине – Срба, Русина и Украјинаца. Децу су дочекале учитељице Маријана Коларић и Веруна Међеши, као и педагог Љубица Њаради.

Трианесторо деце од 1. до 4. разреда основне школе, у пратњи својих учитељица, пре неколико дана дошли су у Сомбор, где су свакодневно имали различите активности. У оквиру посете Руском Крстуру они су посетили музеј који  се налази у ,,Замку“, а затим су им у Школи ,,Петро Кузмјак“ представљени облачење девојке у свадбену русинску ношњу и поступак прављења пешкира од конопље. Након тога, на имању педагога Љубице Њаради за децу је одржана радионица мешења теста и прављења пирога, након чега су се упутили у Кулу, где им је кратко представљена општина Кула, а након тога и украјинска традиција и народни обичаји од стране Филипа Пронека, испред КУД ,,Иван Сењук“. Деца су и овде имала прилику да пробају традиционална украјинска јела и бачку штрудлу.

По речима Маријане Коларић, председнице Друштва учитеља општине Кула, која је и организатор овог дружења, оно је изузетно значајно деци из дијаспоре. Она се на помоћи захвалила председнику Општине Кула, културно уметничким друштвима и удружењима која су припремила поклоне за децу:

,,Деца из дијаспоре, из Граца и из Тополе и Гараша дошли су да упознају језике националних мањина, да чувају и негују народну традицију и обичаје српске, русинске, мађарске и украјинске националне мањине. Данас смо дошли у Руски Крстур. Домаћини су нам такође чланови Друштва учитеља општине Кула, учитељица Веруна Међеши и педагог Љубица Њаради који су задужени за све активности које ће се одвијати у Руском Крстуру. Били смо у Музеју, да виде све очуване предмете из националне културе Русина. У Школи ,,Петро Кузмјак“ представили смо им како се девојка облачи за свадбу, да би деца видела како се то ради и њихову народну ношњу. Затим смо ишли на имање педагогице где су деца имала радионицу мешења теста и прављења пирога и ручак, а онда смо посетили Основну школу ,,Петефи бригада“ у Кули где нам је Културно уметничко друштво ,,Иван Сењук“ представило традицију Украјинаца. Пошто су традицију Мађара и Срба већ видели у Сомбору, у школи смо направили изложбу везова и ношњи, деца су била обучена у ношње и дочекивала су госте. Хтела бих да се захвалим председнику општине Кула, господину Миљанићу, на помоћи, културно уметничким друштвима ,,Србија“ и ,,Иван Сењук“, Мађарском културном центру ,,Непкер“, такође имамо и удружења која су спремила поклоне за децу из дијаспоре – Удружење жена ,,Идеја“ из Куле и Издавачка кућа ,,Вулкан“ из Београда. Деца су узраста од 1. до 4. разреда са својим учитељицама и пратњом и има их тринаесторо. Учитељице из Крстура довеле су децу са распуста да се друже са децом која су гости, а такође су и у Кули деца у ношњама дочекала другаре“.

Координаторка Просветине школе српског језика у Грацу, Марија Ђокић Петровић, истакла је да су ово деца која су рођена у Аустрији и тамо похађају аустријску основну школу, поред које похађају и школу српског језика, где осим српског језика уче и историју и географију, како би се повезала са Србијом:

,,Пре неколико дана дошли смо у Србију са децом из Граца. Дошло је шесторо деце и ово је дивна прилика за њих да негују српски језик, да не забораве своје корене и да науче нешто о историји и култури Војводине. Ово су деца која су рођена у Аустрији и тамо похађају аустријску основну школу и поред те школе похађају Просветину школу српског језика која се одржава једном недељно. Поред часова српског језика они имају и часове историје и географије, тако да се трудимо да их повежавамо са Србијом. Овакве посете важне су како не би заборавили српски језик, да упознају другаре и мислим да су заиста задовољни и срећни оним што су до сада видели“.

Осим деце из дијаспоре, у посети су и девојчице из Тополе које су на Фотоконкурсу ,,Србија у срцу“ освојиле 3. место. Њихова наставница енглеског језика, Сузана Јовановић, каже да је ово невероватно искуство за децу и заиста уживају, а деци из дијаспоре посебно је занимљиво да виде како живе људи у Србији, да науче нешто о историји, географији и традицији и показало се да их то јако интересује:

,,Међународни пројекат ,,Срце срцу“ одржава се са циљем да се деца из Србије друже са децом из Србије ради очувања језика, традиције и културе. Ми смо овде дошли као гости, ту су и деца из Граца и деца из села Гараши код Аранђеловца. Сваки дан имамо разне активности, упознајемо Сомбор, данас смо у Руском Крстуру и у Кули и у петак се враћамо кућама. Деца је ово невероватно искуство, друже се са децом из других места и заиста уживају. Ово искуство значајно је деци из дијаспоре јер могу да виде како живе људи у Србији, могу да се упознају и размене искуства са децом из Србије и да науче нешто о историји, географији и традицији и њих то јако интересује“.

Извор: Општина Кула