ДЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

У оквиру пројекта „Свим срцем за осмех детета“ који реализује Удружење грађана Нови Сад, четрдесеторо ученика, узраста од 12 до 14 година са Косова и Метохије, борави у осмодневној посети код својих вршњака у Новом Саду. Децу из места Доња Гуштерица у Општини Грачаница и њихове домаћине, ученике основних школа „Душан Радовић“ и „Жарко Зрењанин“ примиo je члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

„Град Нови Сад посредством Градске управе за културу подржава пројекат „Срцем за осмех детета“ који има за циљ да пријатељима са Косова, боравком у нашем граду улепша свакодневицу, упознајући их са природним лепотама, као и са културним и историјским наслеђем града. Ипак, највећа вредност оваквих акција огледа се у упознавању, размени искуства и стицању пријатељства“, изјавио је Далибор Рожић и захвалио се основцима из школа „Душан Радовић“ и „Жарко Зрењанин“ и њиховим родитељима, на гостопримству пружају већ четврту годину за редом вршњацима са Косова.

У име присутних, члану Градског већа за културу захвалио се председник Удружења грађана Нови Сад Горан Бајшански. Он је нагласио да су се претходних година родила нова пријатељства и да су деца наставила да се друже и виђају и након боравка у Новом Саду. Жеља организатора је да у наредним годинама пројектом обухвате што више различитих места и више деце са Косова.

Према речима професора Основне школе „Кнез Лазар“ из Доње Гуштерице Радмиле Јовановић деца су се радовала доласку у Нови Сад, али нису очекивала толико топао пријем и гостопримство.

„Схватили су да границе не постоје и да су деца свуда иста. Овакве прилике су непроцењиве, јер растерећују децу која живе тешким животом и враћају им осмех на лице“, објаснила је Радмила Јовановић.

У наставку боравка, деца ће имати прилику да пешаче по Фрушкој гори, иду на клизање, да посете Сремске Карловце, учествују у креативним радионицама и упознају спортисте из Новог Сада.

Извор : Град Нови Сад