ДЕЧИЈА БОЛНИЦА У НОВОМ САДУ ДОБИЛА ПРВУ МАГНЕТНУ РЕЗОНАНЦУ

У Институту за здравствену заштиту деце и омладине у Новом Саду почела је са радом прва магнетна резонанца, вредна 100 милиона динара, чију набавку је обезбедила Покрајинска влада.

Реч је о најбољем дијагностичком апарату у нашој земљи, који ће омогућити дијагностику деце и омладине до 18 године и новорођенчади.
Набавком најсавременијег апарата за магнетну резонанцу, пратеће опреме и изградњом посебног објекта за ове намене, први пут створени су услови да се цео поступак дијагностике обави на Институту, на једном месту и на ефикасан начин, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, захваливши се свим компанијама које су се прикључиле овој акцији.

Колико је значајна набавка магнетне резонанце говори податак да се на Институту годишње обави око 130.000 прегледа, те да је за око 2.000 пацијената потребно обавити преглед и дијагностику магнетном резонанцом.

„План нам је и да реконструишемо фасаду Дечије болнице и да наставимо са набавком нових апарата у овој и свим другим здравственим установама, јер је циљ Покрајинске владе ревитализација и модернизација комлетног здравственог ситема Војводине“, навео је председник Мировић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор Нафтне индустрије Србије, рекао је да је за ову компанију част и задовољство што је део ове хуманитарне акције.
„НИС није само компанија или бренд, ми смо једна велика породица, а у срцу те породице су деца. Зато никад није било питање хоћемо ли бити у овој акцији, било нам је само важно како да помогнемо“, изјавио је директор Тјурдењев.

Председник МК групе Миодраг Костић истакао је да је поносан што је та компанија била део овако великог и значајног друштвено одговорног подухвата, са циљем да деца и млади на територији Војводине добију квалитетнију дијагностику и лечење.
„Од свих акција у којима је учествовала МК група, ова ми је најдража, пре свега јер је за децу и за град који највише волим“, рекао је Костић.

„Ово је велики дан за Институт и децу из Војводине. Поред набавке магнетне резонанце, веома значајну улогу има и посебно изграђен објекат за ту намену, који је опремљен по свим стандардима како и захтева овај високо софистициран апарат“, изјавила је директорка Института за здравствену заштиту деце и омладине Јадранка Јовановић Привродски, захваливши се Покрајинској влади на издвојеним средствима.

Данашњем догађају присуствовао је и покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић.