ДЕЛЕГАЦИЈА АСОЦИЈАЦИЈЕ ЖЕНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА ПРИЈЕМУ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ СОМБОРА

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић примила је данас у свом кабинету предстаавнице Асоцијације жена Републике Србије и ООГО Сомбор, а поводом обележавања 24 године од оснивања ове Асоцијације.

Јелица Половина подпредседница Асоцијације жена Републике Србије и председница градског одбора је истакла да Асоцијација данас у Сомбору прославља 24 године али да на нивоу Републике она постоји и ради 28 година а она сама је била један од иницијатора и оснивача Асоцијације. У Сомбору је оснивачка скупштина одржана 29. фебруара 1996. године.

„Ова Асоцијација је била основана против рата, јер све те жене које су се укључиле у рад биле су за мир и негде у читавој тој нашој причи један дуг период рад асоцијације био је посвећен страдалницима у том рату, рањеницима, болесницима, подршка војсци која је бранила наше домове и нашу децу и била је од срца. Када анализирамо тих 24 године рада у Сомбору, морам рећи да смо тих првих година имали подршку и локала и Републике али од 2000. године па до 2011. године имали смо неку другу подршку али не из града као данас“ истакла је гђа Половина и додала да оно што данас спаја чланице ове Асоцијације су њихове способности, организованост, инвентивност, довитљивост, континуитет у раду и принципијелност,

„То су неке одлике које ову организацију красе и на томе истрајавамо. Времена се мењају а наш програм се усталио на неких 10 до 12 тачака, од обиласка и даривања прворођених беба, организовање изложби, обилазака безброј установа у којима се лече оболела и хендикепирана деца, посета домовима старих, организовање разних манифестација које обогаћују различитости у нашем друштву у којем живе 19 националности.“ Рекла је Јелица Половина подпредседница Асоцијације жена Републике Србије и председница градског одбора, на пријему код градоначелнице Сомбора.
Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је честитајући годишњицу од оснивања Асоцијације истакла да се са радом ове организације упознала током свог радног века у Градској управи што је много дуже од мандата градоначелнице и да су увек лепо сарађивали иако су се мењали системи финансирања.

„У периоду вашег постојања десиле су се бројне трансформације, у друштву у целини, које сте ви испратили на одређени начин или вас је неко препознао на одређени начин, што је веома важно, јер сте успеле да преживите, живите и радите и данас да окупите ваше колегинице и чланице из других средина, што опет доказује да сте препознате у нашој средини и да поред свих потешкоћа организација ради и живи. То је само доказ и порука за све да се треба борити и својим резултатима доказати оправданост свог постојања“ истакла је градоначелница, честитајући овај јубилеј, односно 24 године од оснивања Асоцијације жена Републике Србије у нашем граду.
У делегацији Асоцијације жена биле су поред Јелице Половине и Јована Жикић председница Асоцијације жена Републике Србије, Лилјана Соколова генерални секретар ове Асоцијације, Жана Гњатовић члан градског одбора и Биљана Попадић председница одбора у Зрењанину.

Извор: Град Сомбор