ДЕЛЕГАЦИЈА ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ПРИВРЕДУ И ТУРИЗАМ У ИНДИЈИ – РАЗГОВОРИ О САРАДЊИ У ПРИВРЕДИ, ТУРИЗМУ И ИТ ИНДУСТРИЈИ

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић борави са сарадницима у посети Индији, у граду Бангалору, највећем центру информационо-комуникационих технологија у тој земљи.  

На позив Технолошког конгреса Индије (Indian Technology Congress Association ITCA) и његовог председника проф. др Мураликришне Редија, делегација се најпре сусрела са почасним конзулом Републике Србије у Индији Ануџем Наутијалом. 

Иванишевић и конзул Наутијал, у присуству представника привреде, разговарали су о актуелној ситуацији на тржишту, о могућностима за сарадњу на међурегионалном нивоу, као и о привредним и инвестиционим потенцијалима АП Војводине, са посебним освртом на област туризма, као гране коју би требало још развијати и инфраструктурно унапређивати. 

Обе стране су се усагласиле да је евидентна потреба повезивања и умрежавања у приватном сектору, односно привредника, у циљу што боље сарадње. 

Делегација се у Бангалору састала и са руководством Технолошког конгреса Индије, при чему су отворене многе теме попут привреде и зелене економије, коришћења обновљивих извора енергије и заштите животне средине, као и туризма са акцентом на здравственом и културолошком туризму, којима потенцијални туристи из Индије придају велик значај. 

Покрајински секретаријат за привреду и туризам у прошлој години је пружио организациону и логистичку подршку Технолошком конгресу у успешно реализованом првом финалу CanSat/ракетног шампионата, одржаном на теренима Авио-клуба „Ченеј“, који је окупио петнаест одабраних екипа из целог света, а највише из Индије, од укупно 65 учесника који су морали да задовоље веома строге критеријуме. 

„Овакав вид повезивања веома је значајан за привреду и пословање, као и за инвестиције, а посебно за унапређење знања, те је ова прва посета делегације Покрајинске владе Индији показатељ да је важно стварати добре везе и партнере широм света, поготово у земљама са којима нас вежу традиционално пријатељски односи“, додао је Иванишевић. 

Уприличен је и обилазак специјализованог едукативног Института за техничку обуку и образовање (Institute in Technical Training and Education – NTTF) са седиштем у тзв. Електронском граду у Бангалору, познатом као индијска ′силицијумска долина′. Институт у сарадњи са Технолошким конгресом спроводи специјализоване модуле обука како за студенте инжењерства, у виду основних академских студија, тако и програме преквалификација за оне који желе да нађу запослење у ИТ индустрији и производњи. 

„Бангалор је у домену ИТ индустрије веома сличан Новом Саду, који је за кратко време постао регионални центар информационо-комуникационих технологија. Ова посета је део концепта размене знања и искустава са оним градовима и регионима света који су успешни у том домену и са чијим се стручним кадровима можемо повезати, а образовни програми и модели преквалификација могу се примењивати и у АП Војводини, као и у читавој Србији“, рекао је секретар Иванишевић. 

Образовни центар са седиштем у Бангалору највећи је и једини тог типа у Индији са преко 70 експозитура у читавој земљи, а његови инжењери су међу најтраженијима у свету, што младим стручњацима омогућава и неопходну подршку за оснивање стартап предузећа. 

Делегација Покрајинског секретаријата за привреду и туризам прва је делегација из АП Војводине која је успоставила комуникацију са тим институцијама у Бангалору, отворивши многе могућности за унапређење сарадње у том растућем сектору.