ДЕЛЕГАЦИЈА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ВОЈВОДИНЕ У ПОСЕТИ КРАЉЕВИНИ МАРОКО

Делегација Привредне коморе Војводине (ПКВ), коју су предводили председник ПКВ Бошко Вучуревић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, боравила је у радној посети Краљевини Мароко од 10. до 14. новембра 2019. године. Привредну делегацију чинили су представници компанија из пољопривредне производње, прехрамбене индустрије, металског комплекса и туристичког сектора. Посета је организована уз подршку Амбасаде Краљевине Мароко у Републици Србији и Амбасаде Републике Србије у Краљевини Мароко и резултат је вишемесечних припрема ПКВ и партнера у Мароку.

„Краљевина Мароко је свакако једна од привредно најснажнијих афричких земаља и један од лидера развоја привредних и економских веза са европским тржиштем. Само тржиште Марока је већ довољно интересантно војвођанској привреди, а не сме се занемарити и значај Марока за улаз на целокупно тржиште афричких земаља“, рекао је председник Вучуревић.

Војвођанска делегација посетила је Привредну комору Казабланке, која представља највећи и најразвијенији регион Марока. Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић и председник Привредне коморе Казабланке-Сетат Јасир Адил потписали су Споразум о сарадњи ове две коморе. Председник Вучуревић је том приликом истакао да изврсне политичке односе две земље морају пратити и економски односи и шира привредна сарадња.

„То и јесте био основни циљ ове привредне делегације, а исказани интерес са обе стране само показује да је реализација оваквих споразума прави пут отварања нових тржишта и даљег проширења спољнотрговинске размене. У Привредној комори Казабланке  истакли су да им је ово посета прве делегације из Републике Србије још од 1993. године и да су потенцијали наше сарадње велики, али и недовољно искоришћени, првенствено због недостатка информација. У том контексту, изузетно им је задовољство што су домаћини делегацији Војводине и радо су се одазвали позиву да посету са својим привредницима и узврате у наредној години. По завршетку званичног дела састанка, одржани су директни билатерални сусрети мароканских компанија са привредницима наше делегације“, рекао је Вучуревић.

Током радне посете, делегација је боравила у Генералној конфедерацији мароканских компанија (ЦГЕМ), највећој пословној асоцијацији мароканских привредника са седиштем у Казабланки. Делегацију су примили председник ЦГЕМ Мохамед Башири и потпредседник ЦГЕМ Кхалид Бењелоун са својим сарадницима. Бењеллун је у септембру био гост ПКВ у Новом Саду и том приликом је прецизирана посета привредне делегације Краљевини Мароко.

„На састанку у Казабланки  су представљени привредни и инвестициони потенцијали АП Војводине, као и конкретни пословни предлози наших компанија. Домаћин је презентовао и структуру мароканске привреде уз учешће мароканских привредника, који су исказали велики интерес за успостављање сарадње“, рекао је Вучуревић.

Другог дана посете војвођанској делегацији домаћин је била Агенција за пољопривредни развој (АДА) у Рабату, на челу са генералним директором Ел Махди Арифијем, који је са својим сарадницима представио сектор пољопривредне производње у Мароку заједно са свим мерама и подстицајима које Министарство пољопривреде Марока пружа својим произвођачима и прерађивачима. Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић представио је мере аграрне политике како Покрајинске владе, тако и на нивоу Републике Србије, уз детаљну презентацију аграрног сектора у Војводини. Покрајински секретар истакао је велике потенцијале извозних сектора пољопривредних производа Војводине, односно Републике Србије, али и Марока и додао да баш у томе постоји шансу за повећање наше међусобне спољнотрговинске размене.

„У том контексту, ова посета је од великог значаја у циљу детаљних информација које институције могу пружити својим компанијама. Упућен је позив Арифију да посети Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду наредне године, што је он са задовољством прихватио“, рекао је Вучуревић.

Амбасадорка Републике Србије у Краљевини Мароко Слађана Прица приредила је пријем за делегацију у Амбасади Републике Србије у Рабату, а пријему су присуствовали и представници пословне заједнице компанија из Марока, који имају успостављену привредну сарадњу са Србијом и земљама у окружењу, што је то била изврсна прилика за успостављање нових контаката и размену постојећих искустава.