DELTA AGRAR PLANIRA DA SVAKE GODINE VOĆNE ZASADE PROŠIRI ZA 100 HEKTARA

Kompanija Delta Agrar je  2007. godine na svom imanju A.D. „Podunavlje“ u Čelarevu podigla jedan od najsavremenijih zasada jabuke u jugoistočnoj Evropi. Voćnjak danas ima površinu od 500 ha i nalazi se u bačkopalanačkom rejonu koji ima odlične klimatske i edafske uslove  (fizicke, hemijske i bioloske osobine zemljista), koji omogućavaju postizanje visokih i stabilnih prinosa.

Voćarska proizvodnja proširena je i na istočnu Srbiju sa novih 100 ha u Zaječaru, a plan Delta Agrar-a je da godišnje širi zasade za 100 ha.  

-Ove godine proizvedeno je u našem voćnjaku 25 000 tona jabuka. Ponosni smo na taj rezultat s obzirom na to da smo imali probleme koje je karakterisalo  veoma nestabilno vreme, a temperaturne oscilacije bile su takve da smo  u januaru  doživeli april, a u aprilu januar. Na to se kasnije nadovezalo i veoma toplo proleće sa temperaturama od 28-30  ͦC,  kišno leto i suva jesen. Naše najbrojnije sorte su Modi, Zlatni delišes i Greni Smit čiji je rod ove godine 15 000 tona. U perspektivi, kroz tri godine, očekuje se da će najbrojnije biti Modi, Pink lady i Evelina.“- kaže Nikola Milićević, direktor Podunavlja.

Najsavremeniji #HiTech voćnjak organizovan je po italijanskoj SUDTIROL tehnologiji i opremljen je sistemom za orošavanje (sistem za zastitu od poznih prolećnih mrazeva), ferti-irigacionim sistemom (sistemom za navodnjavanje), kao i sistemom protivgradne zaštite, što ga čini najvećim voćnjakom ovog tipa u jugoistočnoj Evropi.

Celokupna proizvodnja jabuke odvija se po GLOBAL GAP sistemu, što obezbeđuje izvozni kvalitet. Savremena Ultra Low Oxygen hladnjača je ukupnog kapaciteta 2

5.000 tona, a zahvaljujući dinamičkoj atmosferi omogućavaju da se kompletan rod jabuka po potrebi čuva u komorama i do 300 dana.

Na voćnjacima intenzivno se proizvode poznate svetske sorte jabuka: Gala, Breburn marriri red, Zlatni delišes rajnders, Crveni delišes, Greni smit. Klupske jabuke Modi, Kiku, Pink Lady i Evelina proizvodimo kao članovi kluba proizvođača, jedini u ovom delu Evrope. Ove ekskluzivne brendove mogu da proizvode samo proizvođači koji su pokazali izvanredne performanse i posvećenost, bezbednost proizvoda i  kvalitet u svom radu.

 

Izvor: poljoprivrednik