ДЕО ПУТА ОД КИКИНДЕ ДО НАКОВА БИЋЕ РЕКОНСТРУИСАН, А БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА ОСВЕТЉЕНА

У нашем граду данас су представљене појединости пројекта “Унапређење повезаности Баната 2” који се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија. Пројекат је вредан нешто више од 1,3 милиона евра, од чега је из ИПА програма прекограничне сарадње обезбеђено око 972. 500 евра. То је заправо наставак недавно успешно реализованог пројекта “Унапређење повезаности Баната”. Реализују га ЈП “Путеви Србије”, као водећи партнер, град Кикинда, општина Жомбољ и зрењанински Регионални центар за друштвено-економски развој “Банат”. Окосницу пројекта “Унапређење повезаности Баната 2” чини рехабилитација државних путева на територији града Кикинде и општине Жомбољ који воде до граничног прелаза Кикинда- Наково. Планирано је и да се новоизграђена бициклистичка стаза, од периферије Кикинде до самог граничног прелаза, осветли соларним осветљењем. Пројекат ће дати значајан допринос постизању савремених стандарда квалитета путне инфраструктуре која је главни канал за превоз терета и путника, и игра важну улогу у побољшању друштвено-економских стандарда у прекограничном региону:

– Конкретно, ми ћемо реконструисати део државног пута од Кикинде до Накова, у дужини од скоро два километра, чиме ће се унапредити безбедност саобраћаја. Поред инвеститорске улоге коју имамо у изградњи, финансирању и одржавању великих инфратруктурних пројеката на државној путној мрежи, наше предузеће учествује и овим пројектима који за циљ имају повезивање два града, у овом случају Кикинде и Жомбоља- навела је Биљана Вуксановић, извршна директорка ЈП “Путеви Србије” и менаџерка овог пројекта. Павле Почуч, заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, констатовао је да активне мере републичке и покрајинске администрације, али и овакви пројекти доприносе да се постојећа путна и инфраструктура унапређују, инвеститори интензивније улажу у овај део Баната и да се отварају нова радна места:

– Мислим да је отварање граничног прелаза Наково-Лунга био један од кључних тренутака у економском развоју Кикинде, у протеклих неколико година. Постали смо атрактивна инвестициона средина. Компанија “Зоппас” отворила је фабрику, а прелаз је допринео великој циркулацији људи између два погранична дела. Више од 800.000 путника је током претходних пет година корисртило овај прелаз, а 76 одсто њих су били страни држављани- прецизирао је Саша Танацков, члан Градског већа и додао да и то поткрепљује иницијативу српске стране да прелаз почне на ради 24 сата и буде омогућен аутобуски и теретни саобраћај. Дариус Адриан Постелницу, председник општине Жомбољ, навео је да су већ реконструсали све планиране путеве, док овај пројекат доживљају као бољитак јер ће се брже и сигурније стизати до Кикинде и даље. Ирена Живковић, директорка РЦР “Банат”, указале да је у претходно окончаном пројекту модернизован прелаз са српске стране, изграђена двосмерна бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза Наково, али и да је успостављена Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње са седиштем у Кикинди. Пројекат је званично почео 1. августа, а требало би да се оконча до 31. јула 2021. године.

Извор: Град Кикинда