ДЕСЕТ ПРЕДСТАВА ИЗВЕДЕНО НА ЗОНСКОЈ СМОТРИ У ПЕЋИНЦИМА

Зонска смотра дечијег сценског стваралаштва одржана је у Пећинцима 26. и 27. априла у организацији Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине и централне установе културе у општини Пећинци под покровитељством пећиначке локалне самоуправе.

Вршилац дужности директора пећиначког КЦ-а Слободан Станковић истакао је да су Пећинци скоро деценију домаћин фестивала од регионалног значаја који промовише дечије сценско стваралаштво у Срему.

“Пећинци су препознати на културној мапи Војводине када је у питању сценско стваралаштво уопште, па се тако последњих година улаже у продукцију не само представа за децу, већ и представа за младе и одрасле. Поред тога што смо домаћини деци из Срема која се баве сценским стваралаштвом сваког априла, од прошле године у Пећинцима се одржава и Семинар за сценско образовање и васпитање деце и младих који организујемо у сарадњи са Савезом уметничког стваралаштва аматера Војводине и Заводом за унапређивање образовања и васпитања. То значи да се улаже и у знање руководилаца драмских секција, односно ментора деци која исказују жељу за бављење овим обликом стваралаштва” – каже Станковић.

На смотри је изведено десет представа из Пећинаца, Старе Пазове, Сремске Митровице, Инђије, Сурдука и Шида које је у функцији селектора оцењивао глумац и професор глуме на Академији уметности у Новом Саду, Миљан Војновић, који прати рад деце и њихових ментора у целој Војводини.

“Посебно ми је драго што су учесници семинара организованог у Пећинцима, а у оквиру којег помажемо руководицима драмских секција, успели да унапреде своје знање и вештине, те добили прилику да ове године примене стечено знање у оквиру представа које сам имао прилику да погледам на самој смотри. Квалитет рада са децом у Срему је из године у годину све већи и драго ми је што сам се ове године дружио са више од две стотине малишана основношколског узраста и њиховим менторима” – каже Војновић.

Општину Пећинци представљали су ученици Основне школе „Слободан Бајић Паја” и чланови Драмске секције пећиначког Културног центра. Представа пећиначке основне школе под називом „Принцеза мира” освојила је похвалу за најбољи костим и маску, за које је била задужена редитељка представе Бранислава Илић, док је главна глумица у овој представи, Милена Перић, понела похвалу за глуму. Ансамбл представе „Алиса у земљи чуда” добио је похвалу за глуму, а редитељи представе Бојан Наић и Јелена Недељковић похвалу за иновативан приступ класичној бајци.

Најбоље представе са Зонске смотре дечијег стваралаштва Срема у Пећинцима биће изведене на 66. Фестивалу сценског стваралаштва деце Војводине под називом „Мајски сусрети” који се од 15. до 17. маја одржава у Темерину.

Одлука селектора са Зонске смотре дечијег сценког стваралаштва Срема у Пећинцима

Награда за најбољу режију: Ањичка Балаж, Андреа Дворницки Махо и Марта Мајорски (КОЗА РОГАТА)

Похвала за режију: Иван Јечмен и Александер Маћерак (ВЕВЕРИЦЕ)

Похвала за костим и маску: Бранислава Илић (ПРИНЦЕЗА МИРА) и Наташа Одинцова (МЕСЕЧЕВА ПАЛАТА)

Похвала за сценографију: Војислав Крстић и Дајана Николовски (ИЗ ДРУГОГ УГЛА)

Похвала за оригиналан текст: Дајана Николовски (ИЗ ДРУГОГ УГЛА)

Награда за колективну игру: ансамбл ОШ „Јован Поповић“ (ПОЗДРАВИ НЕКОГА)

Похвала за кореографију: Драмска секција ОШ „Вера Мишчевић“ (МАЛИ ПРИНЦ)

Награда за иновативни приступ класичној бајци: Бојан Наић и Јелена Недељковић (АЛИСА У ЗЕМЉИ ЧУДА)

ДИПЛОМЕ ЗА НАЈБОЉА ГЛУМАЧКА ОСТВАРЕЊА:

 1. Марија Николић (МЕСЕЧЕВА ПАЛАТА)
 2. Леа Јашо (КОЗА РОГАТА)

ПОХВАЛЕ ЗА ГЛУМАЧКА ОСТВАРЕЊА:

 1. Милена Перић (ПРИНЦЕЗА МИРА)
 2. Марија Грбић (ВЕВЕРИЦЕ)
 3. Вања Станимировић (ЗАЉУБИЦЕ)
 4. Матеј Вуруна (ЗАЉУБИЦЕ)
 5. Виктор Будевчић (ЗАЉУБИЦЕ)
 6. Сава Гавриловић (ЗАЉУБИЦЕ)
 7. Дуња Малешевић (ИЗ ДРУГОГ УГЛА)
 8. Тодор Николовски (ИЗ ДРУГОГ УГЛА)
 9. Стефан Милорадић (ИЗ ДРУГОГ УГЛА)
 10. Милица Кефер (ИЗ ДРУГОГ УГЛА)
 11. Лазар Станисављевић (ДОБРИ ВУК И ЗЛИ ЈАРИЋИ)
 12. Лука Миљуш (МАЛИ ПРИНЦ)

Извор: Општина Пећинци