ДЕСЕТИ САЈАМ СТВАРАЛАШТВА СЕОСКИХ ЖЕНА У НОВОМ САДУ

Поводом обележавања Међународног дана сеоских жена (15. октобар), који је установљен је Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 2007, данас је у Мастер центру Новосадског сајма, одржан је десети Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини.

Сајам је организовао покрајински Завод за равноправност полова, са циљем подршке овој специфичној заједници, као подстицај животу жена у руралним срединим, развоју туризма и локалне самоуправе. Изложба је била и продајног карактера, а улаз на овај најшаренији сајам био је слободан.

На сајму смо срели наше драге пријатељице Петровчанке, Гложанке, Кулпинчанке али и све оне до чијих удружења наш портал још није стигао. Одушевљени смо како ониме што су те жене створиле, тако и презентацијом, креативним називима својих удружења (Мајчино крило, Тифани и многа друга), па и тиме што су дошле у народној ношњи…

Зимница, сувенири, одећа од вуне, стапарски ћилими, роловани сир, козји сир, кисачка сарма, штрудле, стари колачи који се зову херовке. Па тек они велики хлебови, са машћу и паприком или без тога…

Штета што нема сваког месеца, да се стигнемо нагледати и науживати свим чулима. У наставку погледајте слике па ће вам све бити јасно.

За Vojvodjanske.rs: В. Раонић