ДЕВЕТ НАГРАДА ЗА ПЕЋИНАЧКУ „ЛЕКЦИЈУ“

На недавно завршеном 28. Војвођанском фестивалу нових и камерних театарских форми, у организацији Културног центра у Бачкој Паланци и Савеза уметничког стваралаштва Војводине, комична драма „Лекција“ рађена у продукцији пећиначког Културног центра под покровитељством Општине Пећинци освојила је две награде.

Награда за најбољу режију припала је студенту треће године позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности у Београду, Слободану Станковићу из Пећинаца, док је Бојан Наић из Пећинаца за улогу Професора добио награду за најбољу мушку улогу.

Супервизорка фестивала била је глумица и редитељка Соња Петровић, која је у оквиру фестивала погледала представе из Пећинаца, Инђије и Новог Сада, образложила је у званичном извештају фестивала да се квалитет представа не доводи у питање узимајући у обзир чињеницу да су оне већ прошле селекције на општинском, зонском и сада покрајинском нивоу такмичења.

„Награду за најбољу режију додељујем Слободану Станковићу, јер је имао храбрости да проговори о актуелним, а осетљивим темама. Путем низа интересантних поступака и духовитих ситуација редитељ је успео да употреби драмску уметност као простор за размишљање о прећутаним темама. Награду за најбољу мушку улогу у оквиру фестивала додељујем Бојану Наићу за улогу Професора узимајући у обзир чињеницу да глумац вешто води причу и публику кроз све фазе и промене једног комплексног лика изненађујући публику својим изнијансираним трансформацијама“ – образложила је Петровић.

Како нам је рекао Станковић, ово је његова прва награда за режију, али не сматра је искључиво својом, с обзиром да је, како је рекао, у историји пећиначког Културног центра, када је сценско стваралаштво у питању, по први пут добијена.

„Ова награда је доказ да се предани рад и труд увек исплате, али и да сценско стваралаштво живи у мањим срединама каква је наша и да смо препознати на културној мапи Војводине, а и шире. Успели смо да на даскама које живот значе храбро испричамо причу младих и предочимо проблеме које их муче када је у питању комуникација са ауторитетима. С обзиром да се ради о Театру апсурда, инспиративно и изазовно је било радити са екипом током процеса, а сигуран сам да је и публици која је у овом случају била скоро на корак до актера било узбуђујуће да прате сама извођења “ – каже Станковић.

Тридесетдвогодишњи Бојан Наић из Пећинаца, коме је ово десета награда у протеклих десет година колико се бави глумом истиче, да је сама глума за њега више од хобија:

„На награде гледам као на признање за труд и залагање и поносан сам што стручни позоришни ствараоци то препознају, али оно што ми више од награда значи и што ме у крајњем случају испуњава је публика и њихов аплауз након одигране представе. Глума може да буде стил живота као што је то у мом случају, а награде ме обавезују да се и у будућности бавим сценским стваралаштвом што бих препоручио и другима без обзира на године“ – каже Наић, који је поред признања за улогу Професора у „Лекцији“ више пута бивао награђиван за улоге у представама „Креонтова Антигона“, „Вирус“ и „Кући“.

„Лекција“ је до сада имала шест извођења: три пута је одиграна у Пећинцима и на фестивалима у Беочину, Горњем Милановцу и Бачкој Паланци, а укупан број награда које је освојила је девет. Најпре је као једна од осам најбољих представа у Срему на Зонској смотри аматерског драмског стваралаштва у Беочину половином априла ове године остварила пласман на поменути фестивал у Бачкој Паланци. Поред тога, на Смотри у Беочину жири публике наградио је Александру Опачић за најбољу женску улогу, а Бојана Наића за најбољу мушку улогу, док је Мерима Радивојевић добила две награде – од селектора за глумачко остварење на фестивалу и од жирија публике за најбољу споредну женску улогу. Половином јула ове године представа је изведена на четвртом Међународном сусрету варошких позоришта у Горњем Милановцу.

Извор: Општина Пећинци