ДЕВЕТИ НОВЕМБАР – ДАН ЗА ВЕЧНУ СЛАВУ И ПОМЕН!

Делегација Градског одбора Српске радикалне странке, предвођена одборничком групом српских радикала у Скупштини Града Новог Сада, поводом великог јубилеја, 100. година од ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, положила је данас венац на спомен – крст посвећен ратницима 1912 – 1918. године, у порти Успенске цркве у Новом Саду и одала почаст ослободиоцима.

„Девети новембар је златним словима уписан у историју Новог Сада. То је дан за понос, вечну славу и помен. На данашњи дан, пре 100 година, у наш град је коначно стигла вековима чекана слобода. Слободу је донела јуначка, ослободилачка српска војска. Историја пише, да је на појутарје Митровдана, коњички ескадрон Дунавске дивизије, на челу са мајором Војиславом Бугарским умарширао и донео слободу у наш град. Војвода Петар Бојовић, пуковник Драгољуб Милојевић и мајор Војислав Бугарски, који су руководили Трећом армијом и Дунавском дивизијом у ослобађању нашег града, са својим војницима заслужили су непролазну славу и захвалност. Српска радикална странка чува од заборава успомену на овај велики дан и одаје почаст, славу и вечиту захвалност свим ратницима који су положили животе на олтар отаџбине у Балканским и Првом светском рату и који су учествовали у ослободилачким борбама за Нови Сад.“ – изјавио је Ђурађ Јакшић, председник Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад.

Јакшић је истакао, да је јуначка српска војска, после албанске голготе и пробоја Солунског фронта, незаустављиво ослобађала град за градом широм српске Војводине и на тај начин створила услове за одржавање Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена у Новом Саду, 25. новембра 1918. године.

 „Историјским одлукама Румске скупштине, 24. новембра и Велике народне скупштине у Новом Саду, 25. новембра. 1918. године, о присаједињењу Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, досањан је вишевековни сан Срба са ових простора, да живе у јединственој српској држави. Српска радикална странка са поносом евоцира успомене на славне новембарске дане из 1918. године. Нови Саде, нека ти је на радост и на понос први век слободе!“ – закључио је Ђурађ Јакшић.