„ДЕВОЈКА ИЗ ЧЕРГЕ“ ОЧАРАЛА ПЕЋИНАЧКУ ПУБЛИКУ

Мјузикл за децу и младе „Девојка из черге“, рађен у продукцији Културног центра „Пећинци“ под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Пећинци, премијерно је изведен 19. јануара у сали пећиначког Културног центра пред великим бројем посетилаца.

Вршилац дужности директора Културног центра, Слободан Станковић, рекао је том приликом да је мјузикл рађен у оквиру пројекта „Мјузикл „Пепељуга“ у ромским насељима општине Пећинци“, са циљем да се током године изведе у појединим насељима у којима живи велики број Рома.

„Пројекат доприноси остваривању права друштвено-осетљивих група зато што је директно намењен припадницима ромске националне мањине којих на територији општине Пећинци према званичним подацима има око сто педесет иако је тај број много већи. Циљ пројекта је унапређење културног живота припадника ромске националне мањине, укључивање у културно-образовне и уметничке активности централне установе културе у општини Пећинци и омогућавање подједнаких шанси за упражњавање културних програма за све Роме. Настојимо да подстакнемо машту и креативност код деце и младих Рома и да их укључимо у креирање културних садржаја и бављење различитим видовима уметности у оквиру секција Културног центра, пре свега у драмској, музичко-инструменталној и литерарној секцији“ – рекао је Станковић.

Диригенткиња Бојана Радивојевић, која је своје знање стицала на Факултету музичких уметности у Београду, истакла је да је задовољство било бавити се увезивањем ромске музике и бајке која је добро позната деци.

„Богат хармонски језик, питома мелодијска линија, сукоб музичких стилова (класична, ромска, популарна музика), разноврсност музичких аранжмана, спој жичаних, гудачких и трзачких инструмената, клавира и удараљки – неки су од детаља који красе овај мјузикл. „Девојка из черге“ је са собом донела много нових музичко-сценских изазова, односно видну и чујну трансформацију једне модерне позоришне форме коју смо зачели радом на претходном мјузиклу „Мала (С)Ирена“. Корепетицаја је овога пута значила не само пратњу певача већ сценског покрета и игре. Златно и превасходно корисно за искуство на пољу рада у музици и позоришту, али и остварене нове сарадње са изврсним мајсторима својих заната“ – казала је Радивојевић.

За сценску игру и покрет била је задужена Невена Радоњић из Добановаца, ученица средње Балетске школе „Лујо Давичо“ – одсек народна игра која је, између осталог, радила са чланицама шимановачког Друштва за неговање народне традиције „Искон“:

„За мене је рад на припреми овог мјузикла био велики изазов, али и искуство, с обзиром да сам се по први пут нашла у овој улози и сигурна сам да ће ми значити у мом даљем професионалном развоју. Сјајна глумачка екипа са којом сам радила, а понајвише чланице шимановачког културно-уметничког друштва, олакшали су припрему самог мјузикла и успели смо да на квалитетном нивоу допринесемо самој причи која обилује ромском музиком, песмом и игром“ – рекла је Радоњић.

Редитељ мјузикла који је рађен по мотивима бајке „Пепељуга“ је Слободан Станковић из Пећинаца, позоришни и радио редитељ са Факултета драмских уметности у Београду, који је заједно са Бојаном Радивојевић осмислио концепт мјузикла. У мјузиклу играју Јелена Недељковић у улози Пепељуге, Бојан Наић у улози Принца, Лидија Домазет у улози Старе Циганке, Недељко Анђелић у улози Краља, док су улоге злих сестара поверене Катарини Девчић, Тијани Петровић и Јелени Мандић. Поред тога, у мјузиклу играју и Бојана Радивојевић и Невена Радоњић, као и Александар Бунчић који је пратња на виолини. Музичке аранжмане урадила је Бојана Радивојевић која је уједно и пратња на клавиру, док је пратња на гитари Јелена Мандић. У улози Пепељугиних сестара нашле су се Анита Зељковић, Тања Радивојевић, Душица Станковић, Тијана Радивојевић, Магдалена Шљукић и Дуња Ђуричић, све чланице шимановачког ДННТ „Искон“. Репризно извођење мјузикла заказано је за половину фебруара.

Извор: Општина Пећинци