ДИОГЕН ЦЕЛУ НЕДЕЉУ ПОСВЕТИО ЕКОЛОГИЈИ

Током протекле недеље, ученици Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова, Обрежа и Ашање бројним наставним и ваннаставним еколошким активностима обележили су дане рециклаже, ластавица, врабаца, вода, као и први дан пролећа.

Поводом обележавања Светског дана шума, 21. марта, ученици нижих разреда посетили су, у организацији ЈП „Војводинашуме“, Специјални резерват природе Обедска бара, где су им се придружили и полазници Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“ из Сремских Михаљеваца за које је превоз обезбедила Општина Пећинци.

Ученици су се провозали катамараном по бари, а након тога су, заједно са Иваном Лозјанин из Војводинашума, учествовали у еколошкој радионици, током које су на занимљив начин учили о овом бисеру природе у нашој општини – о значају Резервата, његовом настанку, богатству флоре и фауне, природним реткостима и феноменима Обедске баре.

Обележавању Светског дана шума присуствовала је и Љубица Бошковић, директорка Туристичке организације општине Пећинци, која је истакла да се ове године обележава значајан јубилеј – 150 година од како је Обедска бара стављена под административну заштиту, као друго заштићено природно добро у свету, након америчког Националног парка Јелоустон (Yellowstone), и додала да ће ове године у свим презентацијама и промоцијама пећиначке Туристичке организације акценат бити стављен управо на Обедску бару и на њен значај не само за Србију, него и за европску и светску природну баштину.

Извор: Општина Пећинци