ДИПЛОМЕ О УСПЕШНО ЗАВШЕНОЈ ОБУЦИ ЗА 44 СЕОСКА ДОМАЋИНСТВА

Почетком децембра кренуле су обуке по селима за заинтересована лица која потенцијално желе да се баве туризмом у домаћој радиности издавањем соба, апартмана, кућа за одмор или сеоског туристичког домаћинства.

О бенефитима које доноси сеоско туристичко домаћинство и на које све начине може да се искористи, у склопу обуке за поступак категоризације смештаја, предавања је држао директор Туристичке организације Апатин Немања Јовић, а након успешно положених тестова, обуку је завршило 44 полазника.

Дипломе о завршеном процесу обуке су уручене синоћ у сали изнад ресторана „Марина“, а о даљим корацима у овом пројекту, који подразумева обилазак сеоских домаћинстава говорила је председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

На основу тог обиласка утврдићемо шта је оно што је најнеопходније да бисте могли да се категотизујете како би дошли до неког основног нивоа, тачније моћићемо утврдити грантове, односно износ средстава за које ћете моћи да конкуришете. Управо када смо разговарали који би то износ био адекватан по домаћинству, рекли смо да није смисао да ми дамо цифру са којом не можете ништа да урадите или да поделимо мали број великих грантова који су претерани, а можемо више домаћинстава опремити, рекла је Дубравка Кораћ.

Председница наше општине је додала и да ће се након обиласка и сагледавања ситуације на терену, расписати конкурс на којем ће моћи да учествују искључиво људи који су добили овај сертификат, односно који су прошли обуку.

Конкурс се може очекивати у марту месецу, како би до летње сезоне могли да се опреме апартмани и повећају смештајни капацитети у нашој општини, коју поред традиционалних манифестација које организује Туристичка организација ове године у августу очекује и Светско првенство у риболову.

У зависности од интересената, први круг конкурса ће се односити на сеоска домаћинства. Уколико будемо имали мање интересената у односу на опредељена средства, конкурс ћемо проширити и на домаћинстав самог Апатина. Надам се да ћемо до краја године успети да определимо средства за још један круг конкурса који би се односио на насељено место Апатин где смо имали много веће интересовање него што смо очекивали. Мислим да ћемо реализацијом овог пројекта направити један леп ресурс за нашу општину и самим тим повећати туристичку понуду, поручила је Дубравка Кораћ.

Извор: Општина Апатин