DIREKTOR AUSTRIJSKOG KULTURFORUMA U POSETI NOVOM SADU

Pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada, Miljana Kozarov i gospodin Johanes Iršikom sreli su se povodom otvaranja izložbe „Trijalozi“ koja je otvorena u Malom likovnom salonu gde svoj rad prvi put u Novom Sadu prikazuju tri austrijska umetnika: Georg Vinokić, Volfgang Horvat i Andreas Lener.

foto : KCNS

Oni su tokom ovog susreta razgovarali o kulturnoj saradnji i o njenom značaju. Direktor Austrijskog Kulturforuma koji je i otvorio izložbu, zahvalio se Kulturnom centru Novog Sada na gostoprimstvu i na mogućnosti da umetnici izlažu svoja dela i u budućoj Evropskoj prestonici kulture.

Trijalog, u slučaju Georga Vinokića, Andreasa Lenera i Volfganga Horvata, predstavlja zbir tri monologa i šest dijaloga, kroz međusobna suprotstavljanja umetničkih izraza ova tri autora. Ovaj izmišljeni pojam poslužio je kao naziv izložbe koja je zbog svoje dinamičnosti i beskrajnih mogućnosti koje nudi, ubrzo prerasla u projekat.

foto : KCNS

„Trijalozi“ su zapravo niz zajedničkih izložbi tri umetnika izraženo individualnih umetničkih rukopisa. Svakodnevni intenzivni razgovori na ličnom nivou, rešavanje problema, teme u vezi i sa običnim životom i sa umetnošću, naveli su ove umetnike da u već postojeću komunikaciju uvedu i svoja umetnička dela. Tako je u jesen 2017. godine u Južnom Burgenlandu, gde sva tri autora od pre tri godine žive, rade i druže se, nastala prva od izložbi „Trijaloga“.

Izložba „Trijalozi“ biće otvorena do 19. maja 2018. godine