DIREKTOR FRANCUSKOG INSTITUTA U SRBIJI ŽAN BATIST KIZEN U POSETI ZRENJANINU

Direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske Žan Batist Kizen posetio je danas Zrenjanin. Gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je prijem za delegaciju ambasade i Francuskog instituta, u kojoj su, uz Kizena, bili i Bertran Mije, ataše za saradnju, Anais Žirar, koordinatorka za partnerstva sa lokalnim zajednicama, Oreli Pole, koordinatorka ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu i Tanja Gavrilović, zadužena za projekte u kulturi pri Francuskom institutu u Novom Sadu. 

Prijemu u kabinetu gradonačelnika prisustvovali su i njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnik Dragan Ćapin, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i šef Odseka za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Gradske uprave Jovan Vukanović.   

 

Kako je istaknuto tokom razgovora, postoji veliki potencijal za razvoj saradnje između Zrenjanina i Francuske, naročito u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja, a Francuski institut u Srbiji, koji je zvanični operater za kulturu i obrazovanje Ambasade Francuske u Srbiji, stoji na raspolaganju lokalnoj samoupravi s ciljem razmatranja modaliteta za jačanje ovih veza. 

Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da još jedna poseta zvaničnika velike i značajne države, kakva je Francuska, govori i o značaju Grada Zrenjanina, kao sredine atraktivne za investiranje i za saradnju u različitim oblastima.   

 

“Zrenjanin ne može da se pohvali privatizacijom 2000. godine, ali jedan od svetlijih primera je sigurno privatizacija “Mlekoprodukta”, to je preduzeće koje uspešno radi i napreduje, a tu je i druga uspešna francuska kompanija,“Mekaplast”, koji širi svoje kapacitete i nova je kompanija u režimu naše Slobodne zone”, kazao je gradonačelnik i dodao da se saradnja u domenu kulture uspešno odvija već dugi niz godina. 

“Razgovarali smo danas kako i tu saradnju da proširimo, a interesantna je i naša Gimnazija, u kojoj se uči francuski jezik. Iskoristio sam priliku da ispromovišem naše industrijske zone, nastupe na sajmovima u Francuskoj i to je nešto što će biti prioritet i naše kancelarije za lokalni ekonomski razvoj”, zaključio je Janjić.  

Savezništvo Francuske i Srbije u Prvom svetskom ratu i obeležavanje stote godišnjice od završetka rata takođe je bila jedna od tema današnjeg razgovora. 

“Srbija će jubilej obeležiti na dostojan način, praktično će u svakom gradu biti neka proslava, najbogatije će biti u Novom Sadu i Beogradu, a Francuska to obeležava godinama i tamo se očekuje da godišnjica bude proslavljena kako i dolikuje tom datumu. Organizovaćemo u Zrenjaninu i neke zajedničke aktivnosti, poput prikazivanja francuskih filmova na temu Velikog rata”, naznačio je gradonačelnik.  

 

Ocenjujući današnju posetu Gradu Zrenjaninu, Žan Batist Kizen je rekao da je tema sastanka bila da se utvrde potencijali za dalju saradnju između lokalne samouprave u našem gradu i Ambasade Francuske u Srbiji.

“Više je različitih mogućnosti za saradnju, od domena kulture, filma, obrazovanja, obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, do oblasti održivog razvoja i ekonomije. U Zrenjaninu su prisutne francuske kompanije koje se razvijaju, i naša ideja je da svi oni koji deluju u ovom gradu, u oblasti kulture, obrazovanja i ekonomske saradnje mogu da računaju na našu podršku, u cilju jačanja i daljeg razvijanja te saradnje. Ono što smo mogli čuti tokom sastanka s gradonačelnikom i njegovim timom, ali i što znamo na osnovu dosadašnje saradnje s partnerima u Zrenjaninu, poput Gimnazije i Kulturnog centra, jeste da postoji zaista istinska želja za saradnjom s Francuskom i to je nešto što nameravamo dalje da podržimo. Nadam se skorom ponovnom viđenju u Zrenjaninu, na nekim novim projektima”, zaključio je Kizen.     

Francuski kulturni centar sastavni je deo svetske mreže koju čini više od stotinu francuskih instituta i ima misiju da jača veze između Francuske i Srbije kroz kulturu, školstvo, francuski jezik, visoko obrazovanje, istraživanja. Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, kulturnog i prosvetnog operatera Ambasade Francuske, Francuski institut ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ostvaruje projekte (samostalno ili u partnerstvu) iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja, a takođe je posvećen mladima, kulturnim i društvenim inovacijama, kao i debatama o mnogim velikim savremenim temama (okruženje, društvena i teritorijalna povezanost, pitanja rodne ravnopravnosti).

 

U nastavku posete našem gradu, francuska delegacija posetila je preduzeće “Mlekoprodukt”, koje uspešno posluje kao deo Savencia Grupe koja je u francuskom vlasništvu, a potom i Zrenjaninsku gimnaziju, jednu od škola na teritoriji Grada Zrenjanina čiji učenici uče francuski jezik. 

Izvor : Grad  Zrenjanin