ДИРЕКТОР ГАРАНЦИЈСКОГ ФОНДА АПВ ЂОРЂЕ РАКОВИЋ У „БИЗНИС МОНИТОРУ“ РТВ

Гостујући у емисији „Бизнис монитор“, директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић представио је гарантне линије које се односе на пројекте енергетске eфикасности којима се предвиђа потпуна реконструкција производног погона и набавка машина које троше мање енергије, и мање загађују животну средину.

– Осим потпуне реконструкције објеката: хала и производних погона, увођењем соларних панела и термалних пумпи, чему привредни субјекти често прибегавају како би обезбедили енергетсу ефикасност, постоје и други начини за то. Наиме, сви знамо како технологфија и време напредују и одмичу, те да постоји велики избор нових производних машина које су прилагођене енергетској ефикасности, и то не само у смислу уштеде електричне енергије, него и мањем загађењу животног простора, објашњава Раковић.

Он је истакао и то да је један од услова да Гаранцијски фонд АП Војводине подржи набавку нових машина тај да оне морају да имају најмање 20 одсто већи енергетски учинак од постојеће опреме коју предузеће користи.

– Тај конкурс иде до 250.000 Евра, на рок отплате до 10 година. Грејс период се одређује у договору са банком, и креће се од 6 месеци до годину дана. Камата је прилагодљива, и такође се договара се са банком. Али је важно да клијенти знају да када имају гаранцију Гаранцијског фонда, банка их више не посматра као ризичног клијента, и смањује камату, нагласио је директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић гостујући у емисији „Бизнис монитор“, Радиотелевизије Војводине.