ДИВЉА КРУШКА ПРИРОДНИ ФЕНОМЕН

Када је неко стабло старо неколико векова, када цвета и доноси плод сваке године и то на земљишту које по свом саставу није погодно за ту врсту онда је то природни феномен. Такав природни феномен је дивља крушка, која расте на путу између Сонте и Свилојева.

Иако се не може прецизно утврдити њена старост верује се да је стара око 300 година.

„Када се село оснивало већ је њена крошња била толико велика. Пошто се зна да она годишње расте око два центиметра израчубали су да је њена старост око 300 година. Кажу да се хладовини те крушке, по легенди омарао и сам познати бећар Рожа Шандор“, каже Катица Месарош из Свилојева.

„Она је заостала у расту и развоју, јер расте на слатинастом земљишту, а не може да расте као што би у нормалним условима када земљиште има довољно хумуса. Змељиште на коме расте је сиромашно и она се томе прилагодила. На широком простору око ње нема другог дрвећа. Чак нема ни ситног шибља ни растиња, једино она“, каже секретар МЗ Свилојево Жељко Рашета.

Али није само познати мађарски хајдук и бећар Рожа Шандор тражио предаха у хладу ове крушке. Ту се се радо окупљала и деца, а тих година сећа је Розалија Чоке која сваки долазак из Канаде искористи да обиђе и стару крушку.

„Било је у оно време пуно деце и увек смо се овде играли, пењали на крушку. Много смо овде проводили времена, јер није било телевезије и телефона који сада децу вежу за собу. Ми смо били напољу. Увек када дођемо обиђемо нашу крушку, а она као да је нарасла, да је већа, да нам маше- ево опет сте дошли да ме обиђете“, каже Розалиа.

Крушка је родила и ове године, њен плод није укусан, али су зреле крушке добре за припрему ракије.

Ово времешно стабло под заштитом је као споменик природе.

Извор: РТВ