ЂОКИЋ: САНИРАМО ПОСЛЕДИЦЕ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКОГ НЕМАРА

Председник Ђокић каже да ће санација пећиначке основне школе, вредна преко милион динара, бити завршена за десетак дана и најављује комплетну реконструкцију школе у коју ће бити уложено 330 милиона, а оцењује да је стање у овој и у још неким школама последица вишедеценијског немара.

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић обишао је данас радове на санацији зграде основне школе у Пећинцима, у оквиру којих ће бити саниран кров зграде и шест учионица, како би ученици који тренутно похађају часове у делу зграде намењеном средњој техничкој школи могли безбедно да се врате у своје учионице.

Он је том приликом најавио комплетну реконструкцију зграде пећиначке основне школе и истакао да актуелно општинско руководство санира последице вишедеценијског немара према образовним објектима.

„Затекли смо у већини школа и вртића кровове који прокишњавају, чучавце у тоалетима, пећи на чврсто гориво и на нафту у учионицама, а у Шимановцима потпуно неуслован вртић са недовољно простора и са мајкама које су свакодневно морале да подижу децу у поткровље школе. И кренули смо у огроман посао обнове образовних објеката. Завршено је дограђено крило школе у Обрежу, изграђено ново крило Средње техничке школе у Пећинцима, комплетно су реконструисане школе у Карловчићу и Купинову и изграђен је нови вртић у Шимановцима, а реконструисан нови простор за вртић у Огару. Све су то сада објекти који пружају деци одличне услове за боравак и учење, а само у ових неколико капиталних инвестиција уложено је преко 730 милиона динара“ – рекао је Ђокић и додао да у ову суму нису урачунате мање санације на школским објектима у скоро свим насељима, увођење централног грејања на гас и пелет у школама и опремање информатичких кабинета.

Он је оценио да у пећиначкој општини никада није оволико улагано у школске објекте, али и да то још увек није довољно и да ће посао обнове школских објеката бити настављен док свој деци не буду обезбеђени одлични услови.

„Све би то било немогуће без подршке виших нивоа власти – председника Републике, Владе Републике Србије и Покрајинске владе, иако је Општина улагала и значајна сопствена буџетска средства. Подршку имамо и даље и пред нама је комплетна реконструкција пећиначке основне школе, за коју је завршена техничка документација и добијена грађевинска дозвола, као и одобрење Министарства за јавна улагања. Ускоро очекујемо потписивање уговора. Вредност ових радова је преко 330 милиона динара. И деца у Пећинцима ће добити савремен објекат са одличним условима. Све је то огроман посао, али ништа нам није тешко да урадимо за нашу децу. И не жалимо се. Ћутимо и радимо. Само бих замолио оне који када су били на власти нису желели тиме да се баве да нас сада не нападају за посао који они нису урадили, да нас не ометају у послу, да не упадају у школске објекте и да не траумирају децу, јер то посебно не можемо да дозволимо“ – поручио је председник Ђокић.

Он је нагласио да је локалној самоуправи безбедност деце на првом месту и да је зато издвојила преко милион динара за санацију објекта у Пећинцима.

„Радови би требало да буду завршени за десетак дана, што ће омогућити пећиначким основцима да се врате у своје учионице из којих смо били приморани да их изместимо, јер су постале неусловне услед прокишњавања крова зграде. Ово је само привремено решење, али циљ нам је да деци омогућимо да несметано раде до почетка комплетне реконструкције школе, који очекујемо током ове године“ – рекао је први човек пећиначке општине.

Директорка основне школе „Слободан Бајић Паја“ у Пећинцима, Милијана Срдић, каже да се школа у благовремено прилагодила новим условима рада, о чему су обавештени и ученици и родитељи и наставно особље.

„Направљен је план образовно-васпитног рада у измењеним условима, све уз сагласност Школске управе. Скратили смо часове на 30 минута и направили групе које одвојено функционишу, тако да и средња школа несметано ради у другој смени, а ученици, родитељи и запослени су о свему обавештени пре почетка другог полугодишта. Тренутно су току радови на санацији једног дела школе, чиме ће се створити услови за повратак ученика у матичну школу, а када буде урађена комплетна реконструкција имаћемо неупоредиво боље услове за рад“ – изјавила је Срдић.

Извор: Општина Пећинци