ДО БОЉЕ ОПРЕМЉЕНОГ ПРЕЛАЗА НАКОВО ЛУНГА И БИЦИКЛИСТИЧКОМ СТАЗОМ

Да се пpојекат “Унапређење повезаности Баната” реализује предвиђеном динамиком, на обострано задовољсто румунске и српске стране, констатовано је на данашњем скупу у Кикинди. Пројекат вредан око 1,8 милиона евра финансира се у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија Србија, односно побољшања постојеће путне инфраструктуре, која укључује и изградњу двосмерне бициклистичке стазе од Кикинде до саме границе са Румунијом, али што је још важније, опремање граничног прелаза Наково Лунга са наше стране. Те радове Град Кикинда финансира са скоро 480.000 евра, а све би требало да буде готово до августа:

– Мислим да смо током протекле две године, колико се бавимо овим стратешким пројектом, показали колико је важан за Кикинду и Севернобанатски округ. Током претходне три године, на овом граничном прелазу забележено је више од 700.000 прелаза. Након завршетка прве фазе пројекта, фокусираћемо у другу, односно наредни пројекат. Циљ је да овај гранични прелаз почне да ради 24 сата и да буде отворен за камионе и аутобусе. То би значајно поспешило саобраћајни и привредни крвоток Кикинде- поручио је Марков.

Директорица РЦР “Банат”, Ирена Живковић, навела је да овај прекогранични пројекат за циљ има унапређење услова за кретање људи, робе и услуга у прекограничној области, али и опремање и даљи развој граничног прелаза Наково Лунга. Биљана Вуксановић, извршна директорка ЈП “Путеви Србије” и пројект менаџерка, оценила је да је ово квалитетан начин прекограничне сарадње, у овом случају Кикинде и Жомбоља, и најавила да се наредне године очекује рехабилитација државног пута од нашег града до Накова. Дариус Андриан Постелницу, председник општине Жомбољ, потврдио је да су они рехабилитовали путну инфраструктуру до граничног прелаза.

Извор: Град Кикинда