ДО КАДА ЋЕ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ РАДИТИ У НЕФУНКЦИОНАЛНИМ УСЛОВИМА?

Српска радикална странка сматра да је крајње време да се нагомилани вишегодишњи проблеми у функционисању институција културе чији је оснивач Град Нови Сад коначно почну решавати, имајући у виду да се у градској каси налази рекордни суфицит од 6,6 милијарди, а да нас у наредних неколико дана очекује одлука о ребалансу буџета. 

„Пре две године, градски функционери су јавно обећали да ће у најскоријем периоду решити просторне и смештајне капацитете Градске библиотеке, али видимо да од тога и даље нема ништа. Постављамо питање да ли је Град успео да се договори са епархијом Бачком везано за локацију на којој је предвиђено проширење Градске библиотеке и уколико није да ли градски челници имају спреман план за решавање овог акутног проблема? Са друге стране, Град се једној од најважнијих институција културе, Заводу за заштиту споменика културе, одужио тако што је његове запослене сместио у потпуно неуслован простор, добијен рушењем зида и претварањем два стана у канцеларије. Поново апелујемо, као и безброј пута до сада, да се неки од многих празних и неискоришћенх простора којима Град располаже приведе намени и да на коришћење овој установи“ – поручила је Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у скупштини Града Новог Сада.

Српска радикална странка упозорава и на проблем везан за Позориште младих, након завршетка реституције и судског спора на основу којих је зграда Позоришта младих додељена Соколском друштву Војводине. Постављамо питање да ли су започети преговори са представницима Соколског друштва Војводине поводом питања закупа простора, у којој фази се налазе ти преговори, какви су планови „Соколара“ по питању ове зграде и да ли је познато како ће Град реаговати, ако нови власници буду имали жељу да промене намену ове зграде и драстично подигну цену закупа простора?

„Ми српски радикали сматрамо да нема бољег тренутка, од овога, у којем је Град у обавези да улаже и издваја средства за културне пројекте везане за Европску престоницу културе 2021 и у којем Нови Сад исказује историјски суфицит, да се реше дугогодишњи проблеми установа културе, како ту 2021. годину, не бисмо дочекали потпуно неспремни са институцијама културе које муку муче са нефункционалним и неадекватним условима за рад“ – закључила је Марина Недељковић, истичући да новца на располагању очигледно има, само је питање добре воље и труда актуелне владајуће већине да се ови нагомилани проблеми реше