ДО КРАЈА ГОДИНЕ СЕДАМ ПРИСТАНА НА ДУНАВУ

Држава коначно одлучила да боље искористи туристички потенцијал ове реке. – Због неуређених пристана у Србију годишње дође осам пута мање туриста него, рецимо, у Беч, наводи Политика.

Од десет земаља кроз које протиче, готово петина тока Дунава је кроз Србију, али ових 588 километара реке и даље није искоришћено. Не постоји ни прецизна рачуница колико Србија губи због тога што не користи све потенцијале Дунава, али податак да би само један контејнер робе намењен извозу донео уштеду од 1.600 евра, говори довољно. Охрабрујуће звучи вест да ће до краја ове године свих седам међународних пристана на Дунаву, у које је Министарство трговине, туризма и телекомуникација до сада издвојило 163 милиона динара, бити у функцији јер би коначно наша највећа река требало да буде искоришћена и туристички. Посебно ако се зна да само због неуређених пристана у овом тренутку у Србију годишње дође осам пута мање туриста него, рецимо, у Беч.

У Агенцији за управљање лукама кажу да је прошлогодишња наутичка сезона била успешна, с 996 пристајања путничких бродова и 131.780 путника. У односу на 2016. годину, број пристајања већи је четири одсто, а број путника је порастао 10 процената. Њихови подаци указују и на стабилан пораст крузинга трећу годину заредом, од око пет процената на годишњем нивоу.

Извор : Политика