ДО ОСАВРЕМЕЊЕНОГ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА НАКОВО-ЛУНГА И НОВОМ БИЦИКЛИСТИЧКОМ СТАЗОМ

Да гранични прелаз Наково- Лунга са српске стране изгледа непрепознатљиво, у односу на пре само два месеца, данас су се уверили сви учесници успешно окончаног пројекта “Унапређење повезаности Баната”. Са око 1,8 милиона евра, овај пројекат је финансиран у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија Србија, а подразумевао је и изградњу око осам километара дуге бициклистичке стазе, од Кикинде до саме границе са Румунијом. Додатних 90 милиона динара за реконструкцију и доградњу граничног обезбедили обезбедили су Град Кикинда, а делом и Република Србија:

– Изграђени су сви недостајући садржаји на нашем делу граничног прелаза, па више не постоје техничке препреке да Наково-Лунга коначно почне да ради 24 сата. Такође, испуњени су сви предуслов да прелаз буде отворен за камионе и аутобусе. У наредном периоду наш циљ биће да се, под окриљем Министарства иностраних послова, започну озбиљнији преговори са румунском страном, како би се се омогућило да овај прелаз ради у складу са својим могућностима. То није интерес само грађани него и привреде овог региона. Привредницима би то донело значајне уштеде, јер не би морали да користе прелаз Српска Црња- Жомбољ- указао је Саша Танацков, члан ГВ за локалних економски развој и инвестиције. Да је граничних прелаз потпуно осавремењен сагласни су и званичници општине Жомбљ, ЈП “Путеви Србије” и зрењанинског РЦР “Банат”. Они су, такође, учестовали у реализацји појекта “Унапређење повезаности Баната”. Очекује се да ће бициклистичка стаза у наредном периоду бити осветљена. И то није све:

– Планирана је и рехабилитацијадржавног пута, од Кикинде од граничног прелаза. Средства су одобрена из ИПА програма прекограничне сарадње Румунија Србија. Радови ће, највероватније, почети идуће године- саопштила је Биљана Вуксановић, извршни директор Сектора за пројектовање и развој ЈП “Путеви Србије“.

Извор: Град Кикинда