ДО САДА ЗБРИНУТО СЕДАМ ПОРОДИЦА ИЗ ОПШТИНЕ ПЕЋИНЦИ

У Палати Србија у петак су потписани тројни уговори између Министарства за бригу о селу, локалних самоуправа и грађана директних корисника бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, а кров над главом је добила и још једна породица са територије Пећиначке општине.

„Лоша навика из прошлости да стално одлазимо је дефинитивно прекинута. Само данас 530 кућа у селима Србије добило је нове власнике. Велики, прави повратак у села Србије је почео“ – поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на потписивању рекордног броја, чак 530 уговора за куповину сеоске куће са окућницом у селима на територији читаве Републике Србије.

У име пећиначке општине уговор је потписао заменик председника Зоран Војкић, који је том приликом нагласио да је у последње две године кроз програм Министарства за бригу о селу кров над главом добило седам породица са територије општине Пећинци и додао да локална администрација пружа максималну подршку у прикупљању потребне документације свим грађанима који конкуришу за средства код Министарства.

Бесповратна средства у износу од 1.088.000 динара добили су Тамара Јовановић из Деча и Милован Рудић из Карловчића, који већ три године живе у ванбрачној заједници, а пре непуна четири месеца добили су и сина Јована. Кућа коју ће купити додељеним средствима је такође у Карловчићу.

„Много ће нам значити да имамо свој кров над главом. До сада смо живели као подстанари и ово ће нам бити прва некретнина у власништву. На кући ће бити неопходне поправке, али то ћемо постепено решавати. У Општини су сви били љубазни и изашли нам у сусрет за све што нам је било потребно, а сву документацију смо прикупили за недељу дана“ – рекао нам је Милован.

Он је запослен, а Тамара брине о њиховом првенцу, у чему јој помажу и њени родитељи. Како нам је рекао Милован, кућа у власништву ће им омогућити да се у догледно време венчају и да планирају проширење породице.

До сада је средствима из програма Министарства за бригу о селу купљена 1631 сеоска кућа са окућницом, које се налазе у 119 јединица локалних самоуправа у свим деловима Србије, што је укупно око 5000 људи који остају на селу или одлазе из града да живе у селу. Нови живот и снага тих села је импозантна бројка од 2000 деце.

Извор: Општина Пећинци