ДОБАР ОДЗИВ СУГРАЂАНА НА ШЕСТОМ “ДАНУ ПЕШАЧЕЊА” – ЗАЈЕДНО С ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ, ТРАСОМ ДЕВЕТ ЗРЕЊАНИНСКИХ МОСТОВА ШЕТАЛО ВИШЕ СТОТИНА УЧЕСНИКА

Клуб планинара “Зрењанин”, Савез педагога физичке културе града Зрењанина и Савез за школски спорт града Зрењанина организовали су данас, поводом Дана пешачења на националном нивоу, по шести пут такву акцију у граду Зрењанину, уз добар одзив наших суграђана, посебно млађих. Ранијих година тај број се редовно кретао између пет стотина и хиљаду, тако је било и овога пута.

Од самог старта на траси им се придружио и градоначелник Симо Салапура, истичући још једном значај физичке активности, здравих начина живота, боравка на отвореном простору, посебно за најмлађе. Он је редован учесник свих таквих акција, каквих у граду Зрењанину током године има више.
– Честитам нашем Клубу планинара који, у сарадњи са спортским и школским савезом и школама, организује овакве активности и желим да се захвалим и директорима школа и наставницима који су дали свој допринос да ова акција успе, наравно и свим учесницима. Имамо неку нашу крилатицу “Зрењанин у покрету”, која подразумева више активности и манифестација. Поред Дана пешачења имамо и полумаратон, маратон, уличну трку у Ечки, Трку за срећније детињство, све су то активности кроз које промовишемо здраве стилове живота – рекао је градоначелник.

Јадранка Костовски, секретар Клуба планинара Зрењанин, истакла је да се Дан пешачења одвија под покровитељством Планинарског савеза Србије и да је више институција уједињено у припреми и организацији, како би дан учинили што лепшим.
– Стаза је позната, иде поред или преко девет мостова, у дужини од осам километара, може се и скратити ако је неком много да је препешачи целу. Акција се може сматрати традиционалном, желимо да ходамо, јер је то један корак ближе здрављу – поручила је Костовски, наглашавајући и слоган овогодишњег “Дана пешачења”.

 Учесници манифестације и ове године кренули су са платоа на Тргу др Зорана Ђинђића и шетали трасом зрењанинских мостова, пратећи специфичне стазе између њих, делом земљане, делом асфалтне или поплочане. Под слоганом “За корак ближе здрављу!”, дуга колона кретала се од моста код Полицијске управе, испод великог пешачког и Малог моста, моста на сувом код градског језера, поред лучних мостова у улици Народне омладине и насељу Берберско, све до железничког и Мужљанског моста и назад, испод моста у Змај Јовиној улици, познатог као “Жути мост”.  

Упркос слабој киши на старту, која је брзо престала, за овакву шетњу данас су временски услови били скоро идеални, тако да су стазу учесници прешли без проблема. Имали су прилику и за два краћа одмора, током којих су могли да се окрепе. Многи од њих по први пут су упознали поједине делове града из другачије перспективе и увере се колико уз обалу Бегеја или језера има занимљивих амбијената.

 „Дан пешачења“ је спортско-рекреативна манифестација која се већ низ година одржава у Србији, у организацији планинарских клубова и уз подршку Министарства омладине и спорта, Министарства просвете науке и технолошког развоја, спортских савеза Србије, Планинарског савеза Србије и Института за јавно здравље Србије .  

Извор: Град Зрењанин