ДОБАР РОД ПОВРТАРСКИХ КУЛТУРА НА СЕВЕРУ БАЧКЕ

Сезона стављања купуса у зимницу је у пуном јеку, произвођачи у Пригревици кажу да је година по приносу и ценама боља него лани. Истичу да је целокупан род поврћа био одличан захваљујући добрим временским условима, али одличне околности су потражња и добре цене на домаћем тржишту. 

Дејан Чуле, један од највећих повртара са ових простора, из Пригревице, ове године је са 16 хектара скинуо преко 600 тона кромпира, карфиола, купуса и лука.

Оцењује да у протеклих осамнаест година није била тако добра сезона по приносу и ценама. Купуса је скинуо око 40 тона и распродао у првом налету по цени од 25 динара за килограм.

„Месец дана траје сезона за кисељење купуса, и грађани тада желе да се снабдеју квалитетном робом. Базирам се на производњи количина које могу да продам на локалу, у апатинској општини. Не идем да продајем даље, јер скоро свако место има свог локалног произвођача, а уколико бих давао препродавцима изгубио бих на цени, а где је ту зарада“, напомиње Дејан Чуле, повртар из Пригревице.

Доминантно производи кромпир и карфиол и истиче да је рекордан принос од 300 тона кромпира и 30 тона карфиола сав дистрибуиран за потребе новосадског и београдског тржишта. За идућу сезону већ се спремио 25 тона семенског кромпира.

„Нисам имао тако добру цену на велико за кромпир као ове године. Око 90 одсто приноса је по тој цени отишло на новосадско тржиште, а карфиол се кретао од 50 до 150 динара за килограм. Од када се бавим пољопривредом, односно повртарством, протеклих 18 година није било овако добро. Када би свака година била овако добра, где би нам био крај“, каже Чуле.

Без обзира на приносе који и те како зависе од временских прилка, домаћи повртар истиче да сваке године добија субвенције, те да види будућност у домаћем аграру.

Напомиње да је само сигурно тржиште, као што је показало овогодишње, кључни елемент за успешну пољопривредну производњу, пласман и зараду. 

Извор : РТВ