DOBRA GODINA ZA KUKURUZ – PROGNOZIRANI PRINOS 10 T/HA

Prema rečima poljoprivrednih stručnajka i ratara, najzastupljenija žitarica u Posavini, kukuruz je u veoma dobrom stanju, pa se, ukoliko i vremenske prilike to dozvole, ove godine očekuje rekordni prinos te žitarice.

Obilne padavine i nestabilno vreme u proteklom periodu mnogim poljoprivrednicima doneli su probleme jer je žetva, koja je ove godine poranila čak mesec dana, morala biti prekinuta. Ipak, velika količina kiše koja je pala obradovala je uzgajivače kukuruza koji već godinama imaju muku sa sušom u letnjem periodu.

Kukuruz je sada u dobrom stanju. Za razliku od prošle godine, padavina je bilo dovoljno da se ta žitarica dobro ukoreni, pa oni ratari koji su uradili dobru zaštitu od korova neće imati problema jer kukuruz ima dovoljno hrane, odnosno korovi mu ne crpe hranu. Nestabilni vremenski uslovi i promena temperature doveli su do toga da kukuruz malo ranije metliči, što i nije loše tako da je kiša koja je padala pomogla i da se kukuruz bolje oplodi“, ističe diplomirani inženjer zaštite bilja Marina Vuković dodajići da oni proizvođači koji su dobro obavili zaštitu i đubrenje ne treba brinu za dobar rod kukuruza.

Toplota neopodna za siguran rod

Nakon padavina, kukuruzu je sada potrebna toplota. Međutim, prevelika toplota i suša, mogu pomalo da ugroze rod. Ratari, koji su primenili punu agrotehniku, odradili zimsku brazdu, izabrali pravi hibrid, sklop i optimalno vreme setve, dali propisane količine đubriva, na vreme tretirali korove, mogu očekivati prinos i preko 10 tona po hektaru. „Tamo gde je metličenje kukuruza obavljeno ranije, odnosno gde su vegetacije kraće, na klipu se već sada mogu prepoznati zrna koja će kasnije krenuti u nalivanje„, objašnjava Vukovićeva.

Dvostruko veći prinos

I poljoprivrednici su potvrdili da je 2018. godina daleko bolja od prethodne, što ističe i proizvođač Radoje Lakićević.  „Pod kukuruzom imamo  nekih 17 hektara i ove godine u nicanju je bilo sušno vreme, te sam klip nije nikao ravnomerno, dešavalo se da nešto nikne ranije, ali je kiša došla i više nego dobrom, popravila stanje koje na njivama trenutno vrlo dobro stoji“, kazao je Lakićević. On dodaje da je na pesku trenutno malo bolja situacija nego na barskoj i glinenskoj zemlji, takozvanoj ilovači. „Kukuruz godinama nije ovako izgledao sa ometnim rodom i purenjacima koji se naziru“, naglasio je Radoje Lakićević. U njegovom gazdinstvu prošlogodišnji prinos kukuruza iznosio je 6t/ha, dok se ove godine, ako uslovi budu pogodni, očekuje duplo veći rod.

Izvor: Agroklub