DOBRA GODINA ZA PODUNAVSKO VOĆE I GROŽĐE

U plodnom Podunavlju vinogradari ovih dana skidaju sa loze poslednje čokote grožđa, a paralelno počinje berba jabuka. Godina je bila pogodna za podunavsko voće.

Za razliku od prošle godine, kada je suša uzela danak na svakom plodu i desetkovala prinose voća u ovom kraju, ova sezona donela je ekstremne padavine.

– Godina je ipak bila pogodna za podunavsko voće. Pored svih klimatskih prilika, ne može se reći da je bilo loše. Pogotovo ako uzmemo u obzir da u našem kraju voćnjaci uglavnom nemaju sisteme za navodnjavanje, obilne padavine su u neku ruku godile proizvodnji. Srećom, neke veće elementarne nepogode su nas zaobišle – kaže za Politiku Boban Marković, stručnjak za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Kolarima kod Smedereva.

Vinogradari su strahovali da će kiša smanjiti procenat šećera u grožđu, ali plodove je spasilo toplo vreme tokom avgusta, pa se mogu očekivati dobra vina, ali i odlične konzumne sorte. Prinosi variraju među vrstama grožđa.

Vinske sorte kao što su kaberne sovinjon i šardone, od kojih se dobijaju vrhunska crvena, odnosno bela vina, rodile su odlično, od sedam do 10 tona po hektaru. Njihova cena kreće se oko 50 centi na veliko.

Mešovite sorte, konzumne i vinske, dale su prinos čak i veći od 20 tona po hektaru. Smederevka i hamburg, najzastupljenije vrste grožđa u Podunavlju, kretale su se između 40 i 50 dinara za kilogram, dok su isključivo konzumne sorte na veliko prodavane između 60 i 70, a u maloprodaji od 100 dinara pa naviše.

Odličan rod i kvalitet jabuke 

Jabuka, koja je na obroncima Podunavlja posle breskve i nektarine najzastupljenija, dala je odličan rod i kvalitet, za razliku od prošle godine kada je još u cvetu izmrzla i rodila tek oko pet tona po hektaru, šest puta manje od realnog prinosa.

Sada je rod iznad proseka, ali uprkos tome proizvođači imaju velike glavobolje oko cene i izvoza. Berba počinje, a računice su loše.

Očekuje se prosečan prinos i do 40 tona po hektaru. Određena količina slabijeg kvaliteta otići će u industrijsku preradu, a za tu jabuku cena je pet dinara, pa ispada da proizvođači daju 20 kilograma jabuka za litar soka.

– I cena jabuke prve klase iz nedelje u nedelju je sve niža, a i prodaja je sve teža u odnosu na prethodne godine, kao posledica slabijeg izvoza, pogotovo za Rusiju. Njihovo tržište je našlo i druge kanale za uvoz jabuke po nižoj ceni, jer mi smo dosta udaljeni i troškovi transporta su prilično veliki. Pre svih to je Moldavija. U tu zemlju, i u Rusiju, pre pet-šest godina izvezlo se mnogo sadnica iz Srbije i sada je to počelo da rađa. Situacija sa jabukom će biti sve gora jer kažu da trenutno na kvantašu u Moskvi dobra jabuka košta između 25 i 27 centi, a bila je dva i tri puta više – objašnjava Marković.

U Podunavlju pod voćem ima 12.000–13.000 hektara. Grožđe se u ovom kraju, gde je začeta vinova loza u Srbiji, gaji na oko hiljadu hektara. U zlatno doba „Godomina”, samo je taj poljoprivredni kombinat, poznat po čuvenoj smederevki, pod vinogradima imao 500–600 hektara.

Izvor: Politika