ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА НОВОСАДСКЕ БИЦИКЛИСТЕ

Уважавајући сугестије Новосадске бициклистичке иницијативе, Град Нови Сад је уложио средства за уклањање недостатака на постојећим бициклистичким стазама, као што су високи ивичњаци на прелазима преко коловоза, оштећења у виду рупа, раскопаних површина, улегнућа и избочина на асфалту.

Имајући потпуно разумевање за проблеме са којима се суочава око 30 хиљада Новосађана који бицикл користе као основно превозно средство, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције започела је обнову постојећих бициклистичких стаза. Тренутно се реконструишу бициклистичке стазе на раскрсници Булевара ослобођења и Улице краља Петра, а након тога биће поправљене и друге критичне деонице на Булевару ослобођења, у Улици Народног фронта и на још неколико локација у граду где постоје оштећења која бициклистима ометају удобну и безбедну вожњу.

Како би саобраћајну инфраструктуру учинила што безбеднијом и функционалнијом, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, осим поправке стаза, уложила је знатна средства и у проширење мреже бициклистичког саобраћаја, која се у Новом Саду тренутно распростире у дужини од преко 90 км. У складу са планском документацијом, у претходних неколико година изграђене су нове бициклистичке стазе на Булевару Европе, Сентандрејском путу, Булевару Јована Дучића, Булевару деспота Стефана, Улици Бате Бркића и 1300 каплара. Осим у градским четвртима, изграђено је и 2 км бициклистичке стазе на Темеринском путу, 1,3 км у Улици Нова 1 у Ветернику, као и 6,2 км бициклистичке стазе Нови Сад – Бегеч.

Са унапређењем бициклистичке инфраструктуре наставља и у наредном периоду, а у ту сврху већ је припремљена пројектна документација за реконструкцију 7 км бициклистичке стазе на Футошком путу, за изградњу пешачко-бициклистичке стазе дуж Буковачког пута и за изградњу 19,83 км бициклистичке стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово – Кисач – Ченеј. Осим тога, у току је израда пројекта бициклистичке стазе на Булевару Михајла Пупина.

Уређењем постојећих и изградњом нових бициклистичких стаза промовише се идеја о здравом начину живота, уједно значајно доприноси и заштити животне средине, а Град Нови Сад ће увек имати слуха за потребе и иницијативе новосадских бициклиста.