ДОДЕЉЕНЕ ДИПЛОМЕ “ВУК КАРАЏИЋ” И ПОХВАЛЕ “УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ” НАЈБОЉИМ СРЕДЊОШКОЛЦИМА У ПАНЧЕВУ

Tрадиционална градска свечаност за добитнике дипломе “Вук Караџић” и похвале “Ученик генерације” за матуранте средњих школа, за школску 2019-2020. годину, одржана је данас, 18. јуна 2020. године у свечаној сали Музичке школе “Јован Бандур”. Свечаност организује град Панчево уз подршку музичког програма, у извођењу ученика и наставника Музичке школе “Јован Бандур” Панчево. На свечаности су, поред музичког програма, биле подељене новчане награде најбољим матурантима средњих школа.

Најбоље и највредније ученике и ученице поздравиo je и уручиo им награде у име локалне самоуправе градоначелник Саша Павлов:

– У име града Панчева и у своје лично име, желим да вас поздравим и да вам од срца честитам на резултатима које сте постигли у току школовања. Ви, који сте данас овде пример сте оног најбољег што наше Панчево има да пружи – ви сте млади талентовани и вредни људи, ви сте покретачка снага нашег друштва, ви сте наша будућност. Град Панчево препознаје и цени ваша достигнућа и трудимо се да радимо на стварању што бољих услове за развој младих, ту смо да вас подстакнемо да будете и вредни студенти, јер град спроводи програме и додељује награде и најбољим студентима и ја не сумњам да ћете са истом преданошћу наставити да се усавршавате и стичете знања која могу да помогну развоју друштва и науке. Од 2016. године до данас Град је издвојио близу 3 милиона динара за око 300 ученика на име ове награде. Такође, близу 1,3 милиона динара од 2016-2019. године издвојено је за наградне екскурзије и око 400.000,00 динара за поклон књиге.

Од генерације од око 1200 матураната средњих школа, који су ове године завршили средњу школу у граду Панчеву, њих 53 су стекли диплому “Вук Караџић” или похвалу “Ученик генерације”, или оба признања заједно. Заправо, 49 матураната је стекao диплому „Вук Караџић“, од чега је 7 добило и похвалу „Ученик генерације“, а 4 су носиоци једног признања, похвале „Ученик генерације“.

Добитници ових вредних признања су матуранти из следећих средњих школа из града Панчева:

 1. Гимназија “Урош Предић” – 24 награђених
  2. Медицинска школа “Стевица Јовановић” – 5 награђених
  3. Економско -трговинска школа “Паја Маргановић” – 11 награђених
  4. Електротехничка школа “Никола Тесла” – 2 награђених
  5. Техничка школа “23. мај” – 3 награђених
  6. Машинска школа “Панчево” – 3 награђених
  7. Пољопривредна школа “Јосиф Панчић” – 1 награђен
  8. Музичка школа “Јован Бандур” – 2 награђених
  9. Балетска школа „Димитрије Парлић“ – 1 награђен
  10. Школа за основно и средње образовање „Мара Мандић“ – 1 награђен

Регионални центар за таленте „Михајло Пупин“ Панчево је предложио да се због изузетних резултата и истицања у раду Регионалног центра у Панчеву, награди и матуранткиња из Панчева, добитник дипломе „Вук Караџић“ у Математичкој гимназији у Београду, Маша Цуцић.

Из буџета града у овој години издвојена су средства у укупном износу од 648.000,00 динара за награђивање 54 добитникa дипломе “Вук Караџић” и похвале “Ученик генерације” у средњим школама.

Појединачни новчана награда износи 12.000,00 динара.

Такође за куповину поклон-књига за награђивање најбољих матураната средњих школа, уплаћена су средства у укупном износу од 91.500,00 динара.

Извор: Град Панчево