ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ПОСТИГНУТИ КВАЛИТЕТ У ТУРИСТИЧКОЈ ПРИВРЕДИ „ КАПИЈА УСПЕХА“

Привредна комора Војводине 32. пут доделила је награду „ Капија успеха “ за постигнути квалитет туристичких производа и услуга у сектору туризма на територији АП Војводине за прошлу годину.

Овогодишњи добитници су : Музеј „ Тера“, Хотел „ Пупин“, Манифестација „ Дани пива“, Винарија „ Винчић“ , Вила „ Вико“ и посебно признање за допринос развоја туризму Данку Денешу.

У АП Војводини у 2023. години остварено је преко 700 000 долазака и 2 милиона ноћења. Тренд раста наставио се и у 2024. години . ЗА прва четири месеца број долазака је преко 180 000 , а ноћења преко 500 000. Број ноћења у АП Војводини чини 15 % укупних ноћења забележених у Републици Србији. Свакако да се 2023. годину може  сматрати до сада најуспешнијом годином за туризам Републике  Србије,  с  обзиром да је број долазака страних туриста премашио 2 милиона, те је повећан за 20 % у односу на 2022. годину. Евидентна је промена структуре долазака туриста, те чињеница да је број долазака страних гостију(2.134.305) премашио број долазака домаћих гостију(2.058.492) што представља један од најважнијих параметара развоја туристичког сектора истакао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

  Председница Покрајинске владе Маја Гојковић истакла је да ће Покрајинска влада наставити    заједно са компанијама које овде послују да  гради још бољу туристичку понуду, улажући у инфраструктуру и развој постојећих потенцијала.

Само од завршетка пандемије, односно од 2021. године наовамо, Покрајинска влада инвестирала је безмало једну и по милијарду динара у област туризма. Велика ствар је и то што смо заједно са партнерима из суседних земаља за то време реализовали чак три ИПА пројекта, вредних преко два милиона евра. Захваљујући њима добили смо развијен бициклистички коридор „ЕВ 11“, као и бољу железничку инфраструктуру у прекограничној зони на самом северу наше земље.

Тренутно, Покрајинска влада активно ради на пројекту изградње, доградње, адаптације и опремања Инфо-центра Јавног предузећа ,,Национални парк Фрушка гора“ на Иришком венцу, вредности 170 милиона динара. У исто време, ускоро ћемо на месту некадашње пруге Петроварадин – Беочин добити потпуно нову зелену стазу дужине 17 километара, која ће бити идеална за шетњу и рекреацију надомак другог највећег града у Србији. Овај пројекат вредан је близу 22 милиона динара, истакла је председница Покрајинске владе Маја Гојковић.

У име награђених обрати се Милосав Дуњић, директор „ NS Hotels Hospitality Management Group“ који је истакао да ова групација у свом саставу има више хотела од којих је Хотел „ Пупин “, у Новом Саду хотел који се веома брзо позиционирао на туристичкој мапи. За наредну годину најваљују отварање хотела у Сремским Карловцима.

 

Свечаност је одржана у Хотелу „ Пупин“ у Новом Саду, а свечаности су присуствовали председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас ,  Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, директорица Туристичке организације Војводине и председница комисије за доделу награда Наташа Павловић , представници покрајинских институција, локалних самоуправа , академске заједнице и туристичке привреде.