ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „СРЕМСКОКАРЛОВАЧКИ ПЕСНИЧКИ БРОДОВИ 2021”

На Велику Госпојину, 28.августа, у свечаној сали Општине Сремски Карловци председник  жирија међународне песничке манифестације „Сремскокарловачки песнички бродови 2021“   Мирослав Алексић и чланови песникиња  Весна Фекете и председник Удружења СК-АРТ, Бобан Џевердановић уручили су награде овогодишњим лауреатима. Наиме, седми Сремскокарловчки песнички бродови оборили су рекорд по броју песника који су на адресу организатора, Удружења СК-АРТ, послали своје песме. У предвиђеном року стигло је нешто више од 300 песама, а оне које су својим квалитетом то завредиле, нашле су се и у збирци песама.

Жири је    донео је одлуку о победницима у обе категорије овогодишњег песничког надметања. Конкурс је био такмичарског карактера, подељен у две категорије: „Има нека тајна веза“ и “Постоје речи које вреде тек кад се одћуте“.

У конкуренцији неколико стотина песника из Србије, Аустралије, Јапана, Македоније, БиХ, Црне Горе, Хрватске и Словеније, прво место у категорији „Има нека тајна веза“  припало је Жељки Аврић из Сремске Митровице за песму „Пловидба“, друго Ђорђу Дабарчићу из Гацког за песму „Трифунов ноктурно“, а треће Срби Такић из Власотинаца за песму „Снага обзира“.

У категорији песама “Постоје речи које вреде тек кад се одћуте“ прву награду добила је песникиња Кристина Павловић Рајић из Београда за песму „Пертле“, друга награда је припала Крагујевчанину Милошу Симићу за песму „Песма славуја“, а трећа Анастасији Шћепановић из Подгорице за песму „Тишина“.

У музичком делу овог празника лепе речи,публици су се представили ПЈ ДУО који чине Катарина Пунтер (виолина) и Богдан Јовановић (виолончело), а затим је Бобан Џевердановић (гитара) извео две нумере на стихове Димитрија Панфилова за које је радио композицију.

Након  свечане доделе,  дружење се наставило у винарији Бенишек-Веселиновић, где су гости имали прилику да дегустирају најбоља вина и ракије из овог винског подрума уз сремачке ђаконије.

Свим учесницима на конкурсу обезбеђена је збрика песама, а они који нису у могућности да дођу у Сремске Карловце, могу бесплатно да преузму електронско издање.

Организатор манифестације је сремскокарловачки „СК-АРТ“, а покровитељ Општина Сремски Карловци. 

Весна Фекете